Medier nektet akkreditering under VM

Ifølge Helsingforskomiteen gjør hviterussiske myndigheter det de kan for å kontrollere utenlandske journalister under ishockey-VM i Minsk.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:55

BBC ble nektet akkreditering under forrige ukes ishockey-VM i Minsk, melder Helsingforskomiteen. Seniorrådgiver, Berit Lindeman, sier til Journalen at det så langt ikke er rapportert inn problemer blant de norske journalistene i Minsk.

– Det er mediene som har korrespondenter i Hviterussland fra før av, som opplever å ikke få akkreditering under VM, forteller Lindeman.

Hun tror myndighetene gjør det de kan for å forhindre negativ omtale i forbindelse med VM.

De norske journalistene har reist til landet for å dekke VM i Minsk. Lindeman forsikrer om at journalistene lever trygt – så lenge de holder seg til sportsjournalistikk.

– Det er viktig at de som dekker VM likevel tenker sikkerhet rundt materialet. Alt de skriver må raskt sendes ut av landet, da det alltid er en viss fare for at myndighetene kommer på døra og beslaglegger, sier Lindeman.

Det er få norske journalister på plass i Minsk. De som har reist over har fått en grundig gjennomgang av sikkerhetsrutiner og kutyme.

Må beskytte kildene

Helsingforskomiteen har samarbeidet med PEN Norge og Amnesty om en håndbok for journalister som dekker VM.

Gjennom mange års erfaring med journalistisk arbeide i utlandet, mener Lindeman at journalistene kan føle seg trygge.

– Det er viktig at man hele tiden beskytter kildene. Politiske opposisjonelle vet hva de kan si og ikke. Det samme gjelder ikke alltid for vanlige folk som journalister intervjuer. Her må journalistene vurdere hvem som kan stå fram med navn og bilde, forklarer seniorrådgiveren.

Ufarlig sportsjournalistikk

I forbindelse med sportsarrangement tror Lindeman at verken journalister eller deres kilder står i fare.

– Journalistene som reiser til Hviterussland i forbindelse med VM, skal uansett ikke drive politisk analyse, sier hun.

Så langt er det ikke meldt om farlige demonstrasjoner under VM.

– Men selvfølgelig kan det oppstå situasjoner hvor norske journalister kan havne i bråk. Da er det viktig at de tar kontakt med journalistorganisasjonen BAJ, som vi har samarbeidet med i mange år, og har stor tiltro til, sier Lindeman.

BAJ har rapportert inn såkalt prevantive arrestasjoner, altså arrestasjoner myndighetene gjør for å forebygge opptøyer. Journalister skal ikke være berørt av dette, ifølge Lindeman. Flere politiske delegasjoner har blitt nektet innreise i forkant av VM. KrFU, som har kontakter med et hviterussisk opposisjonsparti, ble kastet ut av landet forrige uke.

– Journalister blir overvåket

Journalen har snakket med redaktør for det uavhengige nyhetsmediet Charter 97, Natalya Radina.

Les saken her:

Radina uttalte til Helsingforskomiteen i forkant av VM at journalister må regne med å bli overvåket i Hviterussland.

Hun anbefaler å ikke legge igjen materiale på hotellrommene. Dette grunnet risikoen for konfiskering og overvåkning.

– Man bør ikke drikke for mye alkohol på offentlige steder, heller ikke bruke sex-tjenester. Dette kan bli misbrukt til å kompromittere dere, advarer Radina.

Høy risiko

Tidligere leder i Norsk Journalistlag, Ketil Haanes, har blitt kjent med mange journalister som har det vanskelig i Hviterussland. De forteller at det er vanskelig å dekke hendelser på en objektiv måte.  

– Journalister skriver og sier det som er ufarlig, eller det som blir forventet.  Det er vanskelig å få tilgang til kilder, delta på konferanser, få tak i dokumenter og i det hele tatt utføre jobben, sier Haanes.

Haanes legger til at selvsensur er utbredt, og at mange er redde for å få problemer.

– Det kan være farlig å uttale seg regimiekritisk. Jeg kjenner flere modige journalister, som har hatt det utrolig tøft, sier Haanes.