Mener virkeligheten forsvinner i subjektive medier

– Mange i Nicaragua har en svært ubalansert oppfatning av virkeligheten, mener nicaraguanske Teresa Valle.
Fredag, 16 mai, 2014 - 10:44

Teresa Valle er fra Nicaragua og jobber som gynekolog i Norge. Hun er svært kritisk til mediebildet i hjemlandet, og savner en nøytral fremstilling av forholdene i Nicaragua.

Mediene i Nicaragua deles inn i statlige eller private, og om de støtter president Ortega eller ikke. De ulike grupperingene benytter sine medier til å demonisere motparten. Enten leser du Ortega og den Sandinistiske Frigjøringsfront (FSLN) sine aviser, eller opposisjonens.

– Det er svært tydelig hvilken side mediene hører til og hvilken partitilknytning de har. Særlig gjelder dette for radio og TV, som er de største medieformidlerne i landet. Jeg kan høre dette med en gang når jeg er hjemme i Nicaragua. De er svært ubalanserte, mener Valle.Tror blindt på medieneAlt er svart eller hvitt, forteller Valle. Foto: Robert Croma, Flickr

Ulik virkelighet

Folk er lojale mot den siden de selv tilhører, og kjøper konsekvent den sidens avis. Valle hevder at måten mediene opererer på fører til at befolkningen får en svært ubalansert virkelighetsoppfatning.

– Selvfølgelig er det ikke bra at mediene er så polarisert. Folk blir svært påvirket i tankemønstre og valg. De tror blindt på det som blir sagt. Alt er svart eller hvitt, sier Valle.

– Det er svært vanskelig å diskutere med venner som ikke har et balansert bilde av virkeligheten. De har helt fastlåste oppfatninger av virkeligheten, og det er umulig å komme frem til en felles enighet, og dermed ta en felles kamp for det som trengs for at Nicaragua skal ha gode politikere som kan løse utfordringene landet har, mener hun.

Valle forteller at det finnes også de som kjøper aviser fra både høyre og venstresiden, for å få et bedre helhetsinntrykk av virkeligheten. Men det er det ikke alle som har råd til.

– Best med litt fra begge sider

Scarlette Roque Argeñal flyttet til Norge for 10 måneder siden, men er født og oppvokst i Nicaragua.

I videoen forteller hun at den beste måten å forholde seg til mediene i hjemlandet på, er ved å lese litt fra begge sidene, for så å selv bestemme hva man skal tro.

Kjenner ikke presidentens agenda

I en rapport fra Comittee to Protect Journalists (CPJ), en organisasjon som kjemper for pressefrihet verden over, kommer det frem at president Daniel Ortega har isolert seg fra offentlighetens granskning, ulikt ledere i andre land i regionen. Han er totalt utilgjengelig ovenfor de privateide mediene, ifølge forfatterne av rapporten, Joel Simon og Carlos Lauría.

Ortega gir aldri en offisiell pressekonferanse, statlige dokumenter er utilgjengelige og hans politiske agenda er så godt som ukjent. Den statlige administrasjonen har kun kontakt med en håndfull av pro-statlige journalister, som er kontrollert av presidentens familie eller regjeringspartiet, den Sandinistiske Frigjøringsfront (FSLN), skriver Simon og Lauría.

Norge mer objektivt

– Vi er fullt klar over at Ortega ikke holder pressekonferanser med åpning for kritiske spørsmål. Han holder kun lange monologer, sier Terese Valle.

Hun forteller at avisene publiserer til tider kommentarer hvor det bes om innsyn i offisielle dokumenter. Men det gir Ortega blaffen i. Han snur ryggen til mediene, påstår Valle.

Svart eller hvit virkelighetI filmen over kan du se Scarlette Argeñal vise at La Prensa kaller presidenten for grunnlovsløs. Foto: La Prensa– Vi vet at Ortega holder tilbake statlige dokumenter. Men det blir likevel ikke mye diskutert. Folk er vant med denne situasjonen, og aksepterer det, hevder hun.

Valle sier også at et delt medielandskap ikke er et nytt problem. Mediene var delte også før Ortega ble president.

Da hun flyttet til Norge, fikk Valle oppleve en helt ny medievirkelighet. Forskjellene mellom norske og nicaraguanske medier, er store.

– I Norge ble jeg presentert for den nøytrale pressen. Det var en helt fantastisk opplevelse. Jeg visste ikke at det var mulig, sier Valle.