Syv journalister drept siden 1994

Journalister lever i frykt i det som kalles Europas siste diktatur. Flere har blitt fengslet de siste årene, og det finnes mange tilfeller der journalister har forsvunnet under mystiske omstendigheter.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:55

Journalistene i Hviterussland lever under et strengt sensurregime. Syv journalister har forsvunnet og senere blitt funnet døde siden 1994. Det er ingen bevis på at det er myndighetene og Lukasjenko som står bak dødsfallene, men journalistorganisasjoner verden over mener hendelsene ikke er tilfeldige.

Disse er de drepte:

2014: Alyaksandr Hanisewski (ukjent alder)

Hviterussiske Alyaksandr Hanisewski ble funnet død i mars, tre måneder etter han ble meldt savnet. Han forsvant like ved byen Mikashevichy i Russland.

Bloggeren og journalisten bodde i Moskva, og jobbet på nettsiden til radiostasjonen Ekho Moskvy. Mediene har ikke fått noe mer informasjon om dødsfallet, og det er derfor ikke mulig å si om dette var et yrkesrelatert drap eller ikke.

2010: Aleh Byabenin (36)

Byabenin var grunnlegger og direktør av nettstedet Charter 97, som kjemper for demokrati. Han var også pressesekretær og god venn av presidentkandidat Andrei Sannikov.

Byabenin ble funnet hengt i sommerhuset sitt. De hviterussiske myndighetene påsto at det var selvmord.

Journalistens familie og venner tror ikke han har tatt sitt eget liv, spesielt siden Byabenin ikke etterlot noe selvmordsbrev. Byabenins venn, Dmitry Bandarenko, så liket, og har fortalt at Byabenins ankel var forstuet og at han hadde uforklarlige blåmerker på hånden, brystet og på ryggen.

DreptAleh Byabenin er en av flere hviterussiske journalister som har blitt drept. Foto: Committee To Protect Journalists Sannikov sa i forbindelse med drapet at det er umulig å få en rettferdig og sann etterforskning i et diktatur som Hviterussland.

2005: Vasily Grodnikov (66)

Grodnikov jobbet som frilanser for opposisjonsavisen Narodnaya Volya. Han ble funnet død i leiligheten sin i Minsk, og dødsårsaken var et slag mot hodet. Grodnikov’s bror, Nikolai Grodnikov, mener at broren ble drept fordi han jobbet for opposisjonsavisen. Han informerte også om at broren hadde blitt angrepet av ukjente menn et halvt år før drapet.

Narodnaya Volya lå i unåde hos myndighetene fordi de hadde kritisert president Lukasjenko, og statsstyrte butikker og kiosker hadde ikke lov til å selge avisen.

En representant for myndighetene påsto at Grodnikov døde av et hjerteinfarkt, men en obduksjon gjort av sykehuset i Minsk viste at Grodnikov døde av en hodeskade. Drapet ble etterforsket uten resultat.

2004: Veronika Cherkasova (44)

Cherkasova var en kjent journalist i opposisjonsavisen Solidarnost. Hun skrev også for den uavhengige forretningsavisen Belorusskaya Delovaya Gazeta (BDG).

Hun ble funnet knivstukket i sin leilighet i Minsk. Sårene indikerte at hun hadde blitt stukket 20 ganger. Politiet fant ingen bevis på at det hadde vært innbrudd i leiligheten.

Cherkasova skrev om politisk sensitive temaer som narkotikaproblematikk, våpenhandel og hvordan myndighetene i Hviterussland overvåker befolkningen. En talsperson for myndighetene uttalte i etterkant av drapet at etterforskere trodde Cherkasova ble drept i krangel med en hun kjente. Morderen ble aldri funnet.

2002: Mykhailo Kolomyets (ukjent alder)

Kolomyets var medeier og direktør i det ukrainskbaserte nyhetsbyrået Ukrainski Novyny. Han ble funnet i en skog nordvest i Hviterussland, nær byen Maladzechna, hengende fra et tre. Kolomyets’ kollegaer meldte ham savnet to dager før liket ble funnet, på bakgrunn av at han ikke hadde kommet på jobb uken før. Ifølge ukrainsk politi hadde journalisten reist til Hviterussland en uke før dødsfallet.

En venn av Kolomyets, Lyubov Ruban, informerte politiet om at journalisten hadde ringt henne et par dager i forveien og sagt at han planla å begå selvmord. Flere av hans kollegaer var mistenksomme til selvmordsteorien, og har uttalt at han kan ha blitt drept på grunn av nyhetsbyråets uavhengige journalistikk. Ukrainske myndigheter etterforsket saken, men kom ikke fram til noe resultat.

2000: Dmitry Zavadsky (29)

Zavadsky var kameramann for det russiske TV-selskapet ORT. Han ble meldt savnet etter at han ikke dukket opp til et møte med venn og kollega Pavel Sheremet på en flyplass i Minsk. Lokale medier rapporterte at Zavadsky hadde blitt observert på flyplassen like før han skulle møte Sheremet, og bilen hans ble senere funnet parkert og låst utenfor flyplassen.

Journalisten ble offisielt erklært død av tingretten i Minsk, selv om liket hans aldri ble funnet. Zavadsky og Sheremet hadde en stund før kidnappingen laget en dokumentar om krigen i Tsjetsjenia. CPJs kilder i Hviterussland mistenker at Zavadsky ble bortført fordi han hadde opptak av at hviterussiske agenter samarbeidet med tsjetsjenske opprørere.

Ifølge Zavadskys kone hadde journalisten mottat truende telefonsamtaler, og flere naboer hadde sett to menn følge etter Zavadsky dagen han ble borte. Senere annonserte politiet at bortføringen og drapet på Zavadsky var nøye planlagt, og den russiske Valery Ignatovich ble fengslet.

Et par måneder senere mottok flere lokale aviser en e-post fra en som skrev at han var offiser i den hviterussiske sikkerhetsstyrken. Han påsto at flere mistenkte hadde blitt arrestert, at et flertall av disse tilhørte Lukasjenkos private sikkerhetsstyrke, og at flere hadde tilstått drapet på Zadavsky. I tillegg beskrev eposten hvordan Lukasjenko prøvde å sabotere etterforskningen.

Lukasjenko påsto at bortføringen av Zadavsky var et forsøk på å kriminalisere presidenten, og at det ikke var noe sannhet i anklagene. Likevel er det mange som mener at myndighetene var involvert i Zadavskys død, og flere tror at fengslede Valery Ignatovich blir brukt som syndebukk.

1994: Alexander Chulanov (ukjent alder)

Chulanov var sportsreporter for Hviterusslands offisielle kringkasting. Han ble funnet død i sin leilighet i Minsk, og dødsårsaken var et slag mot hodet med en tung gjenstand. Lokale kilder fortalte Committee to Protect Journalists (CPJ) at han kan ha blitt myrdet for å ha filmet russiske og hviterussiske pengeutpressere i Polen.

Etterforskningen av drapet ledet ingen vei, og CPJ undersøker fortsatt om drapet var jobbrelatert.