Usikre på om Snowden er patriot eller forræder

USA har delt seg i to etter tidenes største etterretningsskandale.
Fredag, 9 mai, 2014 - 14:28

En uke etter at Edward Snowden lekket informasjon om National Security Agency (NSA), ble det gjort en meningsmåling blant det amerikanske folk. Den viser at amerikanerne er tydelig splittet i synet på Snowdens handlinger.

Hele 52 prosent mener at myndighetene ikke bør overvåke befolkningen, selv om NSA begrunner det med at de skal avverge fremtidige terrorangrep.

Derimot sier 45 prosent  at  overvåkningen kan aksepteres.

– Historiens viktigste lekkasje

Edward Snowdens støtteside på Facebook har i skrivende stund 35 627 medlemmer. Mannen som for øyeblikket er verdens mest ettersøkte mann, får også støtte fra tidligere varslere.

– I USAs historie har det aldri vært en viktigere lekkasje enn Edward Snowdens utlevering av materiale om NSA, skriver Daniel Ellsberg, mannen bak Pentagon-papirene, i avisa The Guardian.

GrahamSenatoren Lindsey Graham gikk hardt på Twitter etter Snowden-lekkasjene. Foto: isafmedia/Flickr. I politikermiljøet er meningene også delte.

– Jeg håper vi følger Snowden til verdens ende og stiller ham til ansvar for sine handlinger, skriver den republikanske senatoren Lindsey Graham på Twitter.

Norsk støtte

Journalisten Lars Akerhaug har bakgrunn fra VG og Aftenposten, men jobber nå for Minerva. Han gikk raskt ut og mente det var galt å karakterisere Snowden som en varsler. I november i fjor skrev han en sak med tittelen: “Hvorfor jeg tok feil om Snowden” , der han forklarer hvorfor han har endret mening.

–  Grunnen til at jeg har blitt overbevist er nokså enkel: Omfanget av kritikkverdig informasjon som har blitt offentliggjort er så stort og graverende at det knapt er mulig å ignorere det,  skriver Akerhaug på minervanett.no.

Akerhaug trekker også fram de som mener Snowden ikke handlet riktig. Den som han mener har det beste argumentet, er den kjente amerikanske gravejournalisten Mark Bowden. Om Bradley Manning og Edward Snowden skriver Bowden i en kommentar:

 –  Jeg mistenker at de ikke helt forstod hva de gjorde. Det er ikke bare at de ikke forsto fullt og helt hva de hadde lekket, de hadde faktisk ikke kjennskap til hva det var, skriver Bowden i avisen The Atlantic.