Sierra Leone

Ebola fører til stopp av kvinnelig omskjæring

Myndighetene i Sierra Leone forbyr omskjæring av kvinner som følge av ebolaepidemien.
Tirsdag, 12 mai, 2015 - 08:29

Hittil har ebolaviruset tatt rundt 3500 liv, ifølge helsedepartementet i Sierra Leone. Myndighetene har bestemt seg for midlertidig å bannlyse omskjæring av kvinner i Sierra Leone for å hindre spredning av ebola-viruset.

– Ebola smitter gjennom blod og kroppsvæsker. Redusering av omskjæring kan derfor bidra til å stoppe spredningen av sykdommen, sier Unicef-arbeider Dhuwarakha Sriram til The Huffington post.

Omtrent 88 prosent av kvinner i Sierra Leone er blitt omskåret, ifølge rapporter fra Population Reference Bureau.

Dette utføres som regel på jenter mellom 9 og 12 år, ifølge Unicef.

Skulle noen utføre handlingen nå, ville de få en bot på 500 000 leone, noe som tilsvarer omtrent 900 kroner.

72 prosent av befolkningen tjener 8 kroner per dag.

Lite omtalt i pressen

I Sierra Leone har ikke denne nyheten bidratt til debatt om temaet.

Til Journalen forteller journalisten Alie Sonta Kamara i The Standard Times Press at pressen ikke er opptatt av saker om omskjæring fordi det er så akseptert blant folket.

– Verden ser ned på omskjæring av kvinner, men blant folket i Sierra Leone er det en del av kulturen. Pressen kan fritt skrive om omskjæring uten restriksjoner fra myndighetene, men fordi folket i Sierra Leone ser på omskjæring som en del av sin kulturelle arv, er dette ikke et tema som blir tatt opp, forteller Sonta Kamara.

– Mange mener at den hvite mannen prøver å fjerne kulturen til folket i landet. Derfor er det viktig for befolkningen å holde på omskjæring som en del av egen kultur. Det er få som ser noe galt i omskjæring av kvinner, sier Sonta Kamara.

Vanskelig å spre informasjon

Mange som arbeider i humanitære organisasjoner mener forbudet kan være med på å bidra til at befolkningen vil diskutere omskjæring, og at det vil føre til en stopp av denne praksisen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er det svært vanskelig å få ut informasjon om skadevirkningene av kvinnelig omskjæring, ettersom 55 prosent av befolkningen i Sierra Leone er analfabeter.

Politisk spill  

Omskjæring av kvinner brukes også av politikere til å vinne valg.

I 2005 sponset Patricia Kabbah, presidentens kone, omskjæringen av 1500 jenter slik at velgerne skulle stemme på mannen hennes, Ahmad Tejan Kabbah. Kabbah vant valget.

Til Irin News sier politiker Zainab Bangura at Sierra Leone er et tradisjonsrikt land, som har kollapset etter borgerkrigen og som sliter med høy analfabetisme. Motreaksjonen fra folket er at de holder seg til tradisjonelle verdier.