Kina

Gjemte seg bak studenttittelen

På reportasjetur i Kina presiserte journalistikkstudentene at de var studenter for å slippe trøbbel med myndighetene.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:59

– De er i utgangspunktet ikke så glad i journalister, sier Ida Save om kinesiske myndigheter.

Sammen med Nora Hvistendahl tar hun siste semester på journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus. I april var de på reportasjetur i Kina.

Skeptiske kilder

Jentene forteller at de henviste ofte til seg selv bare som studenter, og ikke som journalistikkstudenter. Dette gjorde de for at ikke kilder skulle være redde for å snakke med dem.

De opplevde flere ganger at kilder var skeptiske til å prate med dem fordi de var journalister.

– Da vi la trykk på at vi var studenter, tenkte nok mange at det ikke var så farlig, og at de kunne snakke med oss likevel.

Jentene forteller at det er strenge restriksjoner på hva kinesiske journalister får lov til å skrive, og mange kinesere er redde for å snakke med utenlandske journalister i frykt for straff fra myndighetene.

– Utenlandske journalister kan bli sendt hjem igjen, sier Hvistendahl.

Les mer om Kinas strenge pressesensur.

Tok forholdsregler

Heldigvis opplevde ikke jentene noen problemer, og de tror det er takket være alle forholdsreglene de tok.

De norske studentene var i Kina for å undersøke Hokou-systemet. Hukou-systemet er en type bostedskontroll for å kontrollere og begrense urbaniseringen.

Systemet skal binde bøndene til hjemlandsbyene og på denne måten sikre sosial orden uten store slumområder rundt storbyene og en stabil jordbruksproduksjon. Bønder som flytter til andre distrikter kalles migrantarbeidere.

Nora Hvistendahl og Ida Saves forteller om sine erfaringer, kinesisk presse og hvordan det er å reise til Kina som journaliststudenter i lydklippet under: