Colombia

Her er det farligst å være journalist

Bogotá, Antioquia og Valle del Cauca skiller seg ut i antall angrep på pressefriheten.
Fredag, 8 mai, 2015 - 13:01

Den colombianske pressefrihetsorganisasjonen FLIP har kartlagt angrep på pressefriheten mellom 3. mai 2013 og 3. mai 2015. Informasjon om angrep på landets journalister ble lagt fram på FLIPs internasjonale forum for pressefrihet 4. mai i år.

Bogotá, Antioquia og Valle del Cauca er de områdene av landet hvor det har vært flest angrep på pressefriheten, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

FLIP regner vold, drap, trusler og forhindring av journalistisk arbeid som angrep på pressefriheten.

“Mordere bak mikrofonen”

Den mest angrepsutsatte redaksjonen, derimot, ligger i Guaviare. Journalistene i lokalradiostasjonen Caracol Radio Guaviare har til sammen blitt angrepet ni ganger i løpet av to år.

Fire av angrepene var rettet mot Érica Londoño, programleder i programmet “Hoy por Hoy Guaviare” - “Guaviare dag for dag”. Radiostasjonen Caracol Radio Guaviare er et datterselskap av det landsdekkende mediekonsernet Caracol, og sender i tre av fire kommuner i Guaviare-området, i den sørøstlige delen av Colombia.

– Caracol Radio Guaviare har laget journalistikk på vanskelige temaer som korrupsjon i offentlig administrasjon og geriljagrupper i området. Journalister har blitt angrepet etter å ha satt søkelys på kriminell aktivitet og gjengene som finnes i området, skriver FLIP.

Organisasjonen skriver også at lokale politikere har forsøkt å stigmatisere kanalen, blant annet skal guvernøren i Guaviare, Octavian Rivera, ha kalt to journalister ved stasjonen for “mordere bak mikrofonen”.

Les mer om de to colombianske journalistene som ble drept i år.

Flest angrep i Bogotá

I de tre områdene Bogotá, Antioquia og Valle del Cauca har det ifølge FLIP vært henholdsvis 39, 33 og 22 angrep på pressefriheten.

Tallene gir likevel ikke et helhetlig bilde, ettersom ikke alle angrepene har like høy alvorlighetsgrad. For eksempel er det registrert flere trusler mot journalister i Antioquia, mens i Bogotá har det oftest skjedd at journalister er blitt hindret i sitt arbeid, og at de har opplevd fysisk aggresjon rettet mot seg.

Demonstrasjoner mest risikable

Kartleggingen har også vist at protester og demonstrasjoner er det farligste for journalister å dekke.

ColombiaI perioden fra 3. mai 2013 til 3. mai 2015 er det rapportert om 53 angrep på journalister mens de dekket demonstrasjoner.

Det gjør dekning av demonstrasjoner til det mest risikofylte arbeidet for colombianske journalister.

Nesten to av fem registrerte angrep på pressefriheten skjedde i forbindelse med bondedemonstrasjoner i august 2013 og april 2014.

De fleste angrepene er gjentatte fysiske overgrep, forhindring av arbeidet og ulovlig frihetsberøvelse. Slag med stokker og steiner, ødeleggelse av materiell og utstyr er blant de hyppigste formene for avstraffelse for å ha dekket demonstrasjoner.

Les mer om narkogjengene som knebler pressens frihet.

Sikkerhetsstyrker bak angrep

Ifølge FLIP er noe av det mest problematiske at over halvparten av angrepene ble utført av medlemmer i sikkerhetsstyrkene.

– FLIP minner myndighetene på at det er deres plikt å beskytte journalister og sikre at de ikke blir fengslet, truet, angrepet eller på noen måte begrenset i arbeidet sitt, skriver FLIP, og legger til:

– Det er journalistene som kan formidle demonstrantenes krav til resten av innbyggerne.

Stenger offentlige rettsmøter

Selv om rettsmøter i utgangspunktet skal være offentlige, har colombianske journalister problemer med å dekke dem.

– Det er betenkelig, for dekningen av rettsprosesser er av offentlig interesse og gir viktig informasjon som gjør at borgerne forstår samfunnet, skriver FLIP.

Journalen har, etter gjentatte forsøk, ikke lykkes i å komme i kontakt med myndighetene i Colombia, Den colombianske ambassaden i Norge eller Den norske ambassaden i Colombia for kommentarer.