Australia

Lovstrid mellom politikere og journalister

Den viktigste loven på lenge, sier politikere. Et skremmende konsept, svarer journalister.
Fredag, 8 mai, 2015 - 13:58

Australia har fått kritikk fra mange hold for sin harde anti-terrorlovgivning. I høst ble National Security Legislation Amendment Bill (No. 1) 2014 vedtatt i det australske senatet. Loven gjør at lekking av informasjonen om en etterrettningstjenestesoperasjon enklere kan straffes, og straffes hardere.

– Et demokrati kan bare fungere som det skal, hvis mediene får lov til å granske handlinger til regjeringen og dennes etater, uten frykt for represalier i form av domstolene, sier Graeme Pringle, en australsk journalist som jobber for The Australian.

Han peker på at den nasjonale sikkerhetslovgivningen som ble vedtatt av det australske parlamentet, har harde straffer, inkludert fengsel for journalister som avslører detaljer om operasjoner foretatt av landets etterretningstjenester. Når man samler data fra elektroniske samtaler folk har, kan koblingen mellom journalister og kilder spores i mange år fremover.

Beskytter de som beskytter oss

I senatet gikk loven igjennom med 44 mot 12 stemmer. Justisminister George Brandis mener denne loven har sikret at etterretningstjenestene har fått mer handlingsrom, samtidig som de er regulert av strenge sikringstiltak.

Georg BrandisGeorg Brandis mener loven er veldig viktig for sikkerhetsmyndighetene. Foto: Flikr/CeBIT Australia– Dette er den viktigste reformen for våre nasjonale sikkerhetsmyndigheter siden 1979, da en annen viktig etterretningslov ble vedtatt, sa Brandis, ifølge The Guardian.

Mark Pearson er professor i journalistikk ved Griffith Univeristy i Australia, og er sterkt imot loven.

– Den australske regjeringen sender et klart budskap til verdenssamfunnet at fengsel er en akseptabel straff for journalister som bare prøver å gjøre jobben sin i å ettergå nasjonale sikkerhetstjenester. Man sier at slike harde straffer er greie for å kneble kritikk av regjeringens politikk, og handlingene til offentlige etater, sier han til ABC News.

Justisdepartementet sier til The Sydney Morning Herald at lovene er utformet slik at de ikke gjelder legitim journalistikk om nasjonale sikkerhetsspørsmål. Departementet sier at bare «hensynsløs» journalistikk vil bli rammet av reformen, uten å definere hva slags journalistikk det er.

Skremmende utvikling

Pringle mener loven er en skremmende utvikling for australske journalister som er avhengig av kilder for sakene sine.

– En effekt av loven vil være at den skremmer varslere fra å gi informasjon til en journalist, fordi de kan få 10 års fengsel, sier den erfarne journalisten.

Han mener også at lovverket vil gjøre at mange anti-terroroperasjoner ikke vil bli omtalt i mediene.

– Noe som vil føre til at australiere vil være uvitende om hvordan landet håndterer terrortrusselen. Noe som strider mot allmennhetens rett til å få vite.