Frankrike

Luz slutter i Charlie Hebdo

Charlie Hebdos karikaturtegner, Renald Luzier, sier det er for tungt å fortsette i redaksjonen etter terroranrepet.
Onsdag, 13 mai, 2015 - 12:24

Den 18 mai ble det kjent at Luz slutter i Charlie Hebdo i september. Det ble for tungt å fortsette, sier han til avisa Libération.

– Jeg vil ikke lenger være Charlie Hebdo, men jeg vil alltid være Charlie, sier han videre til Liberation.

Riss, direktøren i satirebladet,  sier han er slått ut av at Luz skal slutte. Men at han forstår ham.

Lot seg ikke presse til taushet

Etter terrorangrepet på den franske avisen, søkte redaksjonen i Charlie Hebdo tilflukt hos sine kollegaer i avisen Libération. Her gikk de i gang med å sette sammen neste utgave av det omdiskuterte satiremagasinet.

De gjenværende journalistene lot seg ikke presse til taushet, og publiserte neste utgave en uke etter angrepet som tok livet av åtte journalister. 

luz.pngRenald “Luz” Luzier Foto: Karl-Ludwig PoggemanTout est pardonné

Det var Renald Luzier som tegnet forsiden på magasinet som ble utgitt uken etter attentatet. Forsiden viste en gråtende Muhammed som holdt et skilt med påskriften “Je suis Charlie”. Over karikaturen sto det et tydelig “Tout est pardonné”, som betyr “alt er tilgitt”.

Utgaven ble utsolgt på åtte minutter i Frankrike. Luzier sier han tenkte lenge på hvordan forsiden skulle se ut.

– Når jeg tegnet forsiden tenkte jeg at “jeg er Charlie”. Men det holdt ikke lenger, så jeg tegnet Muhammed som Charlie. Jeg kunne se ham for meg, og han gråt. Endelig hadde vi den jævla forsiden, sier Luzier i et intervju med The Week.

Luzier, eller Luz, som han ofte kalles i redaksjonen, sier han måtte tegne en ny forside for å hedre de som ble drept i angrepet. Han mener humor er nøkkelen til et lykkelig liv.

– Verden er et komplisert sted, og som barn tegner vi for å gjøre den lettere å forstå. Terroristene som myrdet mine venner tegnet nok også verden da de var barn. En dag mistet de dessverre sin sans for humor, sier Luzier til Libération.

Tegnet Muhammed for siste gang

Selv om Luzier er en forkjemper for ytringsfrihet, sier han nå at han vil slutte å tegne profeten.

– Det interesserer meg ikke lenger, sier han til den franske nettavisen Les Inrockuptibles.

Han påpeker at han ikke slutter fordi han er redd, men fordi han er lei av å tegne det samme motivet.

– Jeg er lei av det på samme måte som jeg ble lei av å tegne Sarkozy. Jeg kommer ikke til å bruke resten av mitt liv på å tegne Muhammed, sier han.

Bruker tegning som terapi

Luzier er aktuell med en bok med egne tegninger. 21. mai kommer boken “Catharsis”, som på norsk betyr renselse. Dette er kunstneres egen måte å takle det som skjedde den skjebnesvangre onsdagen i januar.

– Terroristene vant ikke, men de vil vinne hvis vi fortsetter å være redde, sier Luzier til New York Times.

Sjefredaktør på norgesbesøk

Sjefredaktør i Charlie Hebdo, Gerard Biard, kommer i august på besøk til Arendal. Anledningen er en åpen samtale om ytringsfrihet. Utenriksminister Børge Brende og Thorbjørn Jagland vil delta på arrangementet som er et samarbeid mellom Aftenposten og Arendalsuka. giard.pngØyvind Djupedal, Gerard Biard og Harald Stangehelle på et forberedelsesmøte til Arendalsuka i april Foto: arendalsuka.no

Arrangementet er det fjerde i rekken og samler store deler av det politiske Norge. Dagbladets redaktør, Harald Stanghelle, vil ha ansvaret for regien under arrangementet, og samtalen er åpen for publikum.

Leder for programkomiteen, Øystein Djupedal,  sier han ser frem til startskuddet går 12.august.

–  Retten til å si sin mening ble angrepet da terroristene stormet redkasjonslokalet til Charlie Hebdo. Det er med stolthet og respekt vi setter denne viktige menneskerettigheten på agendaen i Arendalsuka, sier Djupedla videre til arendalsuka.no.