Frankrike

Med blyanten som våpen

Snaue fem måneder etter terrorangrepet i Paris mot satiremagasinet Charlie Hebdo, feiret journalister i Norge den internasjonale pressefrihetens dag.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:33

04. mai 2015. Oslo

Utenfor Litteraturhuset i Oslo vokter bevæpnet politi seminaret. Innenfor veggene debatteres hvor ytringsfrihetens grenser går. Karikaturstriden har blitt selve bildet på konflikten mellom religionsfrihet og ytringsfrihet. Angrepene i Paris, København og Texas har ført til sikkerhetsoppbud rundt pressemøter, også i Norge.

07. januar 2015.  Paris

Snaue fem måneder tidligere er Paris i sjokk. To maskerte og tungt bevæpnete islamister tvang seg inn i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Det skjer under planleggingen av neste utgave “Sharia Hebdo”, som skulle være en spesialutgave om islam. Terroristene, som var brøde, dreper 12 mennesker.

Charlie Hebdo har gjennom flere år fått trusler fra muslimske miljøer etter at de har karikert profeten Muhammed. De to brødrene, Said og Cherif Kouachi, flykter og har vært to dager på flukt, da det oppstår et nytt drama i sentrum av Paris. En jødisk koscher-butikk blir angrepet av Amedy Coulibaly, han tar flere gisler og truer med å drepe dem hvis politiet ikke lar de to andre terroristene gå fri.

Om kvelden 09. januar går politiet til aksjon mot koscher-butikken og et industrielt bygg hvor brødrene har søkt tilhold. Alle de tre terroristene blir drept, det samme blir fire gisler i koscher-butikken.Debatt om blasfemiDebatt: Hege Ulstein, Odin Lysaker, Helge Simonnes og Anine Kierulf (f.v) debatterte om blasfemiens plass i dagen samfunn.

— Tegner for hele kloden

Karikaturtegner i VG, Roar Hagen, var til stede på Litteraturhuset for å feire pressefrihetens dag. Han legger ikke skjul på at det kan være skremmende å tenke på hva som kan skje.

Da jeg begynte min avistegnerkarriere for 40 år siden var det største vi kunne gjøre å utfordre kirken og det seksuelle. I dag er verden snudd fullstendig på hodet, når jeg eller noen av mine kolleger tegner, tegner vi for hele kloden, forteller VGs karikaturtegner Roar Hagen.

Roar Hagen tegner selv ikke profeten Muhammed, og han er tydelig på at han har et av verdens mektigste våpen i sine hender.

—  Er du litt upresis eller uinformert, kan livet ditt bli fullstendig forandret for deg, og alle rundt. Så hva gjør du? Hvordan skal vi plassere oss yrkesmessig? Blyanten er vårt våpen i kampen for ytringsfrihet, sier Hagen.

 

HØR ROAR HAGEN FORTELLE OM FRANSK KARIKATURHISTORIE:

Karikaturhistorie med sterke røtter

Fem måneder etter terroren i Paris har terrorister slått til mot ytringsfrihet i København og Texas. Etter karikaturstriden i 2005 har hverdagen til karikaturtegnere blitt snudd på hodet. Helt siden revolusjonstiden har Frankrike vært en foregangsnasjon i karikaturtegning. De politiske karikaturene, som kritiserer makthaverne, har røtter tilbake til julirevolusjonen i 1830.

Da Karl den tiende ønsket å innskrenke rettigheter som for eksempel stemmeretten, ble det store sammenstøt. Politiet begynte å beslagelegge de oppisjonelle avisenes lokaler og avispresse som trykket karikaturer. Sammenstøtene økte og kongen måtte til slutt abdiserte. Senere har flere konger og maktpersoner måtte tåle å bli karikert av kjente franske karikaturtegnerne som Paul Gavarni, Honore Daumier og Andre Gill.

—  Vil føre til økt selvsensur

Dagen etter terroren strømmet folket til gaten i Paris, og også i Norge. Hele tre millioner mennesker møtte opp i Paris for å vise sin avsky.

— Min antagelse er at selvsensuren vil bli mindre — ikke større — etter at terroristene har vist oss at ytringsfrihet og pressefrihet er noe vi aldri kan ta for gitt, sa Erna Solberg til Dagbladet på Høyres felleskonferanse i Oslo to uker etter terroragrepet.

Åse Marit Befring er NRKs Europakorrespodent. Hun dekket terrorangrepet mot Charlie Hebdo og en koscher-butikk i Paris. Befring er ikke enig med Solberg. Hun tror angrepet mot ytringsfriheten og satiremagasinet fikk en kortsiktig positiv effekt, men at det over tid har ført til økt selvsensur.

— Jeg tror angrepet rent umiddelbart fikk fransk presse til å våkne og stå opp for ytringsfriheten, men med tiden tror jeg terskelen for å trykke noe som kan oppfattes som blasfemisk eller provoserende har økt.

Befring viser blant annet til den franske tegneren i Charlie Hebdo Ranald “Luz” Luzier, som overlevde angrepet i januar; han har sagt at han slutter å tegne profeten Muhammed.

Je suis Charlie

 

 

 

 

 

 

Disse ble drept i attentatet mot Charlie Hebdo:

Stéphane «Charb» Charbonnier, redaktør og tegner
Jean «Cabu» Cabut, karikaturtegner
Bernard «Tignous» Verlhac, karikaturtegner
Georges Wolinski, karikaturtegner
Philippe Honore, karikaturtegner
Bernard Maris, økonom og forfatter
Mustapha Ourrad, journalist
Elsa Cayat, psykoanalytiker og spaltist
Franck Brinsolaro, sikkerhetsvakt
Michel Renaud, festivalarrangør
Frédéric Boisseau, vaktmester
Ahmed Merabet, politimann

Disse ble drept i attentatet mot koscher-butikken:

Yohan Cohen
Philipe Braham
Yoav Hattab
Francois-Michel Saada