Mediene tier om gruveindustrien

Journalister mener gruveindustriens store innflytelse i Sierre Leone hemmer pressefriheten.
Tirsdag, 12 mai, 2015 - 08:28

Gruveindustrien er en viktig del av Sierra Leones næringsliv, men det skrives svært lite om diamantgruvene i avisene.

– Det er svært få journalister som går gruveindustrien etter i sømmene. De store gruveselskapene har mye makt over mediene i landet, sier BBC-journalist Umaru Fofana.

Fofana viser til en rapport fra Human Rights Watch (HRW), som aldri ble utfordret av lokale journalister. Rapporten avdekket flere menneskerettighetsbrudd etter at gruveindustrien slo seg ned i forskjellige deler av landet.

– Journalistene sådde tvil om rapportens legitimitet. Selv om disse selskapene hadde utsatt flere mennesker for miljøgifter, og ikke kompensert lokalinnbyggerne tilstrekkelig for landområder, tok journalistene parti med gruveselskapene. De har ikke råd til annet, sier Fofana.

Blodig borgerkrig finansiert av diamanter

Da borgerkrigen var over i 2002 hadde 75 000 mennesker mistet livet, og over 2 millioner mennesker var drevet på flukt. En av drivkreftene bak krigen var smuglingen av illegale diamanter, som finansierte opprørsgruppen Revolutionary United Front (RUF).

I dag har 48 land skrevet under på Kimberley-prosessen, som skal sikre at rådiamanter ikke kommer fra områder med pågående konflikter. Likevel er diamantindustrien fortsatt omstridt.

Damon van der lindeDamon van der Linde var journalist for Human Rights Watch i Sierra Leone. Gruveselskapene har mye innflytelse

– I mine år som journalist i Sierra Leone så jeg ingen omtale av gruveindustrien. Jeg kan ikke si hvorfor, men jeg vet at bedriftene har stor innflytelse, sier Damon van der Linde, tidligere journalist for Journalists for Human Rights i Sierra Leone.

Van der Linde mener denne innflytelsen og journalistenes dårlige lønninger og arbeidsvilkår bidrar til å hemme pressefriheten i landet.

– Aviser og journalister som er avhengige av ekstern lønn for å overleve, vil i større grad godta sponsing for å skrive positive artikler. Dersom de ikke gjør det, risikerer de å ikke bli invitert til å skrive neste gang, og på den måten mister de uvurderlig inntekt, sier han.

Vil ikke svartmale

Sosialantropologen Robert Pijpers skrev sin avhandling om hvordan gruvedriften påvirket menneskene i Sierra Leone. Han er opptatt av at denne virksomheten ikke må svartmales.

– Gruvedriften foregår på to måter, forklarer Pijpers.

Robert PijpersSosialantropologen Robert Pijpers skrev sin avhandling om innflytelsen gruvedrift hadde på samfunnet i Sierra Leone.– Enten manuelt for hånd, der man beholder det man finner, eller mer formelt, der man er ansatt av et selskap som utvinner mineraler, sier han.

– Jeg har sett hvordan områder rundt gruver har blomstret økonomisk, det er også et viktig perspektiv å få frem, mener Pijpers.

Han svarer diplomatisk på spørsmålet om han tror det er mye korrupsjon i gruveindustrien.

– Jeg tror det er mye korrupsjon i Sierra Leone. Jeg kan samtidig forså at journalister som tjener svært lite, benytter seg av andre, mer tvilsomme måter for å overleve. Alt er ikke svart-hvitt, og det er for lettvint å skylde på de store, stygge utenlandske selskapene, avslutter Pijpers.