Kina

Minoritetsjournalister undertrykkes

Tursun Shamsi mener journalistyrket er blant de farligste i Kina. Det er imidlertid ekstra krevende for uigurer.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:38

– I Norge kan man skrive hva man vil, men i Kina kan man ikke det. Der må du skrive det sjefen sier, sier Tursun Shamsi.

Han er uigur og jobbet i ti år som journalist i den nord-vestlige provinsen Xinjiang i Kina. Shamsi har bodd i Norge de siste tolv årene, og snakker gjerne med Journalen. Likevel ønsker han ikke å stille opp på et bilde.

Han sier at pressefriheten i Kina er styrt av et statlig propagandadepartement, og at de har avdelinger i alle fylker og i alle byer.

– Det er de som bestemmer hva den enkelte redaksjonen får lov til å skrive om.

Bli trukket i lønn eller truet

Den som ikke følger reglene til byrået blir straffet.

– Du kan bli trukket i lønn, du kan få en advarsel eller du må i fengsel om du skriver noe de ikke er fornøyde med, sier Shamsi.

Selv ble han truet på livet av Kommunistpartiet, etter å ha skrevet en artikkel om at mange kinesere flyttet til Xinjiang.

– Da jeg var journalist skrev jeg mange artikler som var kritiske mot det kinesiske kommunistpartiet. Jeg var ikke 100 prosent imot dem, men likevel truet de meg på livet. Da dette politiske problemet oppsto, reiste jeg, sier Shamsi, som kom til Norge som asylsøker.

Les mer om den uigurske bloggeren Ilham Toti som er fengslet på livstid.

Ekstra vanskelig om du er uigurer

Shamsi sier at man konstant lever med en trussel om man er journalist i Kina.

– Å være journalist i Kina er en av de farligste jobbene. Journalist er generelt et vanskelig yrke å ha i Kina, men det er litt lettere dersom du er kineser. Det er vanskeligere for uigurer å være journalister, fordi man ikke får lov til å skrive om situasjonen til uigurene, sier Shamsi.

Han mener det er fordi Kommunistpartiet ikke vil at hele verden skal vite hva som skjer i landet og hva som skjer med uigurene, et minoritetsfolk i Kina.

Uigurerne hadde sitt eget land, Øst-Turkistan, men i 1949 tok kinesiske myndigheter over kontrollen. I 1955 ble landet omgjort til den kinesiske provinsen Xinjiang.

Folkeslaget mener selv de blir undertrykt av myndighetene. En rapport fra Amnesty fastslår at uigurene ikke får uttrykke seg politisk, har begrenset religionsfrihet og blir diskriminert i både arbeidsliv og utdanning.

Ma Qiang ved Den kinesiske ambassaden i Oslo sier at kinesiske myndigheter jobber for å utvikle Xinjiang-regionen, der uigurene holder til i. Selv med rapporten fra Amnesty, mener Ma at uigurene ikke blir systematisk undertrykt av kinesiske myndigheter.

– Det er rent oppspinn, sier Ma.

– Så du anerkjenner ikke informasjonen fra Amnesty i det hele tatt?

– Nei.

Få uigurske journalister

Nighmet Tursun fra den Norske Uighurkomiteen sier at uigurene ikke får lov til å jobbe.

– Nå er det bare kineserne som får jobbe, ikke uigurene. De får bare noen småjobber i private firmaer, for staten lar dem ikke jobbe, sier han og forteller at Kommunistpartiet bestemmer hvem som får jobbe som journalister, sier Tursun.

– Det er veldig få uigurske journalister, men mange kinesiske, sier han.

 Ma fra ambassaden avviser at det er vanskeligere for uigurer enn kinesere å få seg jobb.

– Hvis de har problemer med å skaffe seg jobb, må det ha med noe annet å gjøre enn at de er uigurer. Kanskje det har noe å gjøre med praktiske grunner eller andre ting ved jobben, sier Ma.

I fjor hadde Kina hadde en arbeidsledighet på fire prosent.

Tidligere journalist Shamsi sier journalistyrket i Kina også kan være lønnsomt - så lenge man hører på propagandabyråene.

– Da har man en bra jobb, du får høy lønn og kan reise gratis rundt i hele Kina. Det er når du ikke hører på byråene at du er i en farlig situasjon, mener han.

Ulovlig med eget flagg

I videoen kan du se Nighmet Tursun fra den Norsk Uighurkomiteen fortelle om kulturen sin. Han viser fram et blått flagg og sier dette er ulovlig å ha i Kina.

– Hvis det kommunistiske partiet ser dette flagget, dreper de dem som holder det, sier han.

Ambassaderåd Ma Qiang sier til Journalen at det er noen separatistiske uigurer som jobber for å få en selvstendig stat som bruker dette flagget.

– Det er en komplisert sak, for separatistene vil skille Xinjiang-regionen fra Kina og kalle det Øst-Turkistan. Dette er selvsagt ulovlig, for Xinjiang er utvilsomt en del av kinesisk territorium.  Likevel er det noen uigurer som jobber for en selvstendig stat, og de har sitt eget flagg. Bruken av dette flagget er ulovlig i Kina, sier han.