Russland

Nett-troll er Putins soldater i propagandakrigen

I en anonym bygning i St. Petersburg lages det falske kontoer som sprer anti-vestlige kommentarer i sosiale medier.
Fredag, 8 mai, 2015 - 15:07

Hver morgen strømmer noen hundre arbeidere inn i den grå bygningen i 55 Savushkina Street i St. Petersburg. De jobber 12-timersskift, og arbeidsoppgaven er å være nett-troll. Det skriver The Guardian.

Ved første øyekast kan de virke som helt vanlige bloggere, twitrere og sosiale medier-kommentatorer, men de har en agenda og en tydelig innstruks fra Kreml. De skal spre lovord om Russlands president, Vladimir Putin, og poste russisk propaganda rundt i det vestlige mediebildet.

– Løgn, løgn og atter løgnKjell DragnesKjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, mener det er mye løgn i den russiske propagandaen. Foto: Tuva Strøm Johannessen

Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, har skrevet mange artikler om denne pågående informasjonskrigen.

Dragnes forklarer at kampen foregår i fiendens hode. Propagandaen skal svekke motstanderens synspunkter og få dem over til motsatt side.

– Da trenger man ikke bruke militære midler, man kan bare bruke desinformasjon og propaganda, sier Dragnes.

Han opplever det som pinlig når Putin lyver på verdensdekkende tv. Han trekker frem at Putin tidligere har benektet at de “små, grønne mennene” som kriger i Ukraina ikke er russere, noe han nå har bekreftet at de er.

– Løgn, løgn og atter løgn, slik er propagandaen. Fakta benektes helt frem til man finner det for godt å fortelle sannheten, sier Dragnes.

Propaganda mellom matoppskrifter og moteblogger

Rundt 400 ansatte administrerer tusenvis av ulike sosiale mediekontoer, særlig er Twitter og bloggplattformen Live Journal mye brukt.

På kontoene postes det kommentarer som representerer Russlands offisielle syn på det som foregår i verden. Det kan være usannheter om at Kiev er overtatt av nazister og fascister. Disse kommentarene kommer mellom innlegg om mote, matoppskrifter og andre ikke-politiske temaer.

Beskytter seg mot angrep fra VestenAleksej KusnetsovAleksej Kusnetsov fikk betalt for å opptre som et nett-troll og spre russisk propaganda i vestlige medier. Foto: Privat. Gjengitt med tillatelse fra eier.

Aleksej Kusnetsov har tidligere jobbet på nett-troll-fabrikken som går under navnet “Center for Internet Research”. Med en månedslønn på rundt 5000 kroner, postet han politiske analyser.

Kusnetsov hevder at det ikke bare er propaganda som publiseres fra arbeidsplassen.

– Alt kan ikke kalles propaganda. Vi må svare for å beskytte oss mot verdens informasjonsangrep, hevder han.

Dragnes sier at det er typisk at propagandistene sier at de beskytter seg mot vestlige beskyldninger og angrep. Spørsmålet blir hvem som angriper hvem.

– Nett-trollene er statsansatte, de opptrer under falske profiler. De blir sendt ut i sosiale medier til å svare på påstander eller utspill som kommer fra Vesten, sier Dragnes.

De ansatte som jobber på fabrikken er ikke profesjonelle journalister, men helt vanlige folk som for eksempel studenter og pensjonister.

Ukraina-konflikten som propaganda-arena

Ukraina-konflikten blir massivt diskutert på nettet og det er en svært spent stemning mellom de ulike partene. Nettet er en effektiv arena for å hausse opp en fiendtlig stemning mellom Russland og USA. Ifølge The Guardian skriver nett-trollene særlig mye om Ukraina.

Kusnetsov mener at Putin ikke fører noen propagandakrig mot Vesten.

– Sovjetunionen har falt og den kalde krigen er over. Det ikke er noen fundamentale, ideologiske forskjeller mellom Russland og Vesten.

Ukraina-konflikten må ta slutt for å stoppe ordkrigen, mener han. Slik kan situasjonen normaliseres.

Kusnetsov mener at konsekvensene av propagandaen mellom partene er mistillit og spenning. Hovedproblemet er at Russland har andre verdier enn de vestlige demokratiske verdier.

Russiske troll i norske kommentarfelt

Dragnes har selv opplevd å bli angrepet av russisk propaganda. Tidligere i år skrev han en artikkel  i Aftenposten om russisk propaganda, og da dukket det opp mange kommentarer som han antar er fra nett-troll:

– Jeg sjekket en som hadde et norsk-klingende navn, men som jeg reagerte på fordi det var dårlig språk. Vedkommende hadde antakelig brukt Google-oversetter, sier Dragnes.

Disse nett-trollene kjennetegnes ved at de deltar i mange debatter med et klart synspunkt. Istedenfor å kommentere det som står i en artikkel, så kommer de med et offisielt, statlig syn på saken.

Dragnes sier at man bør google profiler hvis man mistenker at det er et nett-troll som står bak. Hvis det bare kommer opp en enkel Facebook-profil med et bilde ved et slikt søk, så er det en sterk indikasjon på at det ikke er en reell person.

Mener Russland-kritikk er trendy

Andrey Kulikov, presseattaché på Den russiske ambassaden i Oslo, ser selv lite til russiske nett-troll på Internett, og mener det er flaks om du kommer over noen.Andrey KulikovAndrey Kulikov er presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo. Foto: Den Russiske Ambassade Oslo

– Når jeg surfer på nettet finner jeg alltid kommentarer og artikler som er kritisk mot Russland, og de har ingen motstemmer som gir et alternativt syn på saken.

Kulikov mener at problemet ligger på motsatt side, og at det er blitt en trend i Vesten å kritisere Russland.

– Vi bør vel heller snakke om nett-troll som skriver negativt om Russland. Særlig siden det nå er veldig trendy å kritisere Russland i Vesten. Dessuten gjetter jeg på at vestlige nett-troll får mye bedre betalt enn de russiske, sier han.

– Forbud er det farligste

Dragnes advarer mot forbud og presselover for å stoppe propagandaen som nå tar større og større plass i sosiale medier. Det er det farligste man kan gjøre, mener han.

– Styrken med et vestlig samfunn og demokrati er muligheten til å la alle få slippe til, påpeker Dragnes.

Redaktøransvaret bør derimot være sterkere.

– Redaktører må be folk om å dokumentere det de skriver, påstander må ha belegg før de kan komme på trykk, sier han.

Bruker ytringsfriheten

Kusnetsov var bare midlertidig ansatt og jobber ikke lenger som et nett-troll. Han er ikke redd for sin egen sikkerhet, selv om han åpent forteller vestlige journalister om propagandafabrikken.

– I Russland er det ytringsfrihet på lik linje med resten av Europa, så jeg forstår ikke hvorfor jeg skal være redd, sier han.

Han hevder at det er en myte at Russland er et diktatorregime.

– Det er bare er oppspinn fra folk som aldri har vært i Russland og sett hvordan det er, avslutter han.