Frankrike

Slåss for frihet, likhet og brorskap

Gjennom historien har Frankrike vært et land som slåss for demokratiets verdier.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:33

Morgenen den fjortende juli 1789 har misnøyen for lengst spredt seg i Frankrike. Noen av innbyggerne i Paris har samlet seg til et heimevern som de kaller nasjonalgarden. De har allerede kjempet til seg musketter, men mangler fortsatt kuler og krutt.

Kong Ludvig den 16. sender forsterkninger til Bastillen, festningen og fengslet som huser syv fanger og 13.600 kilo krutt. Ekstra bemanning hjelper ikke, og Bastillen blir stormet etter få timer.

Frihet

Etter den blodige revolusjonen, der de revolusjonære borgerne sørget for å midlertidig kvitte seg med føydalsystemet, monarkiet og adelens sterke styre, har landet vært til stor inspirasjon for mange andre land. Ikke fordi den var blodig, eller fordi et styresett ble erstattet med et nytt, men på grunn av idéene som lå bak:Tankene fra opplysningstiden om menneskenes rettigheter, maktfordeling og kunnskapsspredning.

Allerede i 1789 ble det signert en menneskerettighetserklæring. Erklæringen sier blant annet at mennesker fødes og forblir frie og har like rettigheter. Den sier også at makten må deles mellom ulike myndigheter.

Filosofen og forfatteren Charles Montesquieu lanserte i 1748 det berømte maktfordelingsprinsippet. Det er forslaget om å dele nasjonens totale makt i en utøvende makt, en lovgivende makt og en juridisk makt. Maktprisippet preger demokratiske land, blant annet Norge gjennom Grunnloven fra 1814.

Kulturell overmakt

MacaronsDen franske matkulturen er godt kjent for både sine bakverk og sitt avanserte gourmet-kjøkken. Foto: Tammy Lo/Flickr.comDet er ikke bare når det gjelder demokratiske verdier Frankrike ledet an i Europa og verden. Noen av verdens aller første aviser var franske. Avisene La Gazette og Nouvelles Ordinaires de Divers Endroits ble begge utgitt for første gang i 1631.

Under Ludvig den 14. ble kulturen brukt til å kaste glans over monarkiet og for å fremheve Frankrikes dominerende kulturelle posisjon. De franske filosofene og forfatterene var ledene i Europa. Det franske språket ble derfor ansett som det dannede språket for aristokratiet og diplomatiet i verdensdelen.

Frankrike regnes som et av filmens opphavsland. De to brødrene Auguste og Louis Lumière sørget i 1895 for verdens første offentlige filmfremvising. Den første animerte filmen, Fantasmagorie, var det Émile Cohl som sto bak.

Fransk filmindustri var og er en av de største verden. Franske filmskapere markerer seg stadig i internasjonal sammenheng, og en av bransjens mest prestisjetunge festivaler arrangeres årlig i Cannes.

Stormakt

Landet er et av fem faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt medlem av G8, gruppen som består av verdens åtte ledende industrinasjoner. Selv om ordet stormakt som regel viser til et land med stor politisk innflytelse og makt, kan det også brukes om Frankrike i andre sammenhenger.

Blant annet er flere av verdens aller største motehus franske. Chanel, Dior, Yves Saint Laurent og en rekke andre kjente merkenavn kommer opprinnelig fra haute couturens hjemland.

Dagens Frankrike er mer enn det romantiske bildet ved Eiffeltårnet i måneskinn. Mer enn en fransk kvinne i stripete genser og med  en baguette under armen. Samtidig som landet har verdens sjette største økonomi, sliter det med høy arbeidsledighet: I første kvartal av 2015 lå den på 10,6 prosent. 

Da den sittende presidenten François Hollande tiltrådte i 2012  lovet han å få Frankrike tilbake på beina. Han har hatt ganske lav oppslutning på meningsmålinger i løpet av sin presidentperiode, men kun to uker etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo doblet den seg, meldte NTB i januar.hollandeFrankrikes president François Hollande. Foto: G8 UK/Flickr.com

Brorskap

Omtrent 10 prosent av befolkningen i Frankrike er første- eller annengenerasjons innvandrere. Da Paris sto i brann og opprørere herjet forstedene i 2005, var det innvandrerungdom som fikk skylda.

Høy arbeidsledighet, fattigdom og det ungdommene mente var urettmessig trakassering fra politiet, var utløsende faktorer da bølgen av bilbranner og steinkasting startet. To unge gutter ble drept av politiet, og sinnet mot myndighetene blusset ytterligere opp.

NTB meldte at over 4700 personer ble arrestert i forbindelse med opptøyene.1540 av dem ble pågrepet etter at bråket hadde stilnet i november.

Etter oppdagelsestiden var Frankrike et kolonirike, og i løpet av 1800- og 1900-tallet vokste koloniseringen. På sitt største dekket alle de franske områdene 8,7 prosent av jordens landoverflate. Frankrike har fortsatt oversjøiske områder (se faktaboks nederst i saken).

Algeries frihetskamp mot Frankrike var en blodig, syv år lang krig. Hele 27000 franske soldater og sivile ble drept, og antakeligvis over ti ganger så mange algeriere. Den 19. mars 1962 undertegnet landene fredsavtalen.

.multikultureltMenneskemengden ved foten av Eiffeltårnet speiler mangfoldet i den franske befolkningen. Foto: jay-chilli/flickr.com

Ulikhet

I 2010 ble det vedtatt en lov som forbyr ansiktsdekkende hodeplagg i det offentlige rom. Loven ble begrunnet blant annet med sikkerhetshensyn, og knytter seg ikke spesielt til islam. Likevel mener flere av landets omtrent 5 millioner muslimer at loven er stigmatiserende, melder NRK. Forbudet ble klaget inn til menneskerettsdomsstolen i Strasbourg.

I 2014 kom dommerne frem til at loven ikke strider mot menneskerettighetene. De franske myndighetene mener loven skal fremme integrering.

Turistmagnet

I 2013 var Frankrike verdens mest besøkte turistland. Vagabond skriver at landet hadde hele 85 millioner besøkende. Det er kanskje ikke så rart at det frister å feriere i et land som kan skilte med utallige kjente serverdigheter. Blant annet et av verdens mest kjente malerier Mona Lisa som henger i Louvre museet i Paris, det 301 meter høye Eiffeltårnet og den gotiske katedralen Notre-Dame.

Utslipp fra flyFranske oversjøiske områder:

Fransk Guyana

Guadeloupe

Martinique

Mayotte

La Réunion