2015: Undersøker pressefrihetens kår rundt i verden

For syvende gang har journaliststudentene undersøkt utenlandske journalisters arbeidsvilkår.
Onsdag, 20 mai, 2015 - 09:46

Arkiv:

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011

2015

Pressefrihet er grunnen journalistikken står på. For å fullt ut forstå betydningen av begrepet, lager første klasse på journalistutdanningen et flermedialt rigg om pressefrihetens kår rundt i verden.

Pressefrihet 2015

I to uker har 61 journaliststudenter på Høgskolen i Oslo og Akershus intervjuet journalister og medieeiere, snakket med mennesker fra ni land og ansatte på ambassadene.

Hver av de ni gruppene har laget journalistikk på pressefrihetens kår i et av følgende land: Russland, Frankrike, Tunisia, Kina, Pakistan, Sierra Leone, Australia, Argentina og Colombia.

Et dårlig år for pressefrihet

Hittil i år er 48 journalister drept, melder Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ. Mens Reportere uten grenser (RSF), som bruker en smalere definisjon av hvem som regnes som journalist, rapporterer om 25 drepte journalister. Videre opplyser organisasjonen at 58 journalister og 176 bloggere og borgerjournalister på nett sitter fengslet.

Pressefriheten har dårligere kår i 2015, melder Reportere uten grenser. Russland er et av landene som har falt på RSFs indeks over pressefrihet. Statlig kontroll med mediene, vold og drapstrusler mot journalister knebler pressefriheten, skriver journaliststudentene i gruppen som har sett nærmere på Russland.

På rigget vårt kan du lese mer om forholdene russiske journalister jobber under.

Rigget eksportert til Cannes


Julien Saada fra journalistutdanningen i Cannes jobbet på rigget i Oslo. Foto: Mari Nyberget 

For første gang har journalistutdanningen på HiOA lært andre å bruke det pedagogiske verktøyet som rigget er.

I mars laget journalistutdanningen i Cannes, som er en del av IUT på universitetet i Nice, rigg om pressefrihet. Elsebeth Frey kicket igang det franske rigget og var med og arbeidet med  studenter og lærere frem til presentasjonsseminaret.

I mai kom journalistlærere Julien Saada fra Cannes for å arbeide en uke sammen med oss på vårt rigg. Han jobbet spesielt med gruppen som så på Frankrike og gruppen som undersøkte pressefrihet i Tunisia. Saada skriver doktoravhandling om tunisiske bloggere under 14. januar-revolusjonen i 2011.

— Vi hadde rigg i en uke, ikke tre som de har her i Norge. Men vi er veldig fornøyd med erfaringene fra årets opplegg og vil gjenta det til neste år, og kanskje utvide, sier Saada til Khrono om rigget i Cannes.

Les mer om samarbeidet mellom journalistutdanningene i Oslo og Cannes her.

Dårlig stelt i Frankrike

Landet som inspirerte Eidsvoll-mennene til å lage Europas mest radikale grunnlov i 1814, har også falt på verdens pressefrihetsindeks: I 2002 ble Frankrike rangert på 11. plass på en liste der 1 er best og 180 er verst. Siden har Frankrike falt nedover listen og i 2015 er landet plassert på plass 38. Den siste utgaven av listen ble presentert før terrorangrepet på Charlie Hebdo.

Les mer om angrepet på Charlie Hebdo og hvorfor franske journalister har fått verre arbeidsforhold under siden til Frankrike-gruppen.

Et land som har klatret oppover på indeksen over pressefrihet er Sierra Leone. Etter borgerkrigen tok slutt i 2002 har landet utviklet seg i en positiv retning, og i 2014 ble det erklært full pressefrihet i landet av Freedom House.

Imidertid har ebolaepidemien i 2014 har satt en bremse på fremgangen, og pressefriheten hemmes også av korrupsjon og lov om ærekrenkelse.

Les mer om Sierre Leone her.