Frankrike

Utveksler kunnskap og studenter

Journaliststudentene Maria Lokna og Anders Møllersen skal på utveksling i Cannes til høsten. De gleder seg til nye utfordringer og et annerledes halvår.
Fredag, 8 mai, 2015 - 14:55

En samarbeidsavtale mellom Høgskolen i Oslo og Akershus og journalistutdanningen i Cannes gjør det mulig for journalistikkstudenter å studere femte semester i Frankrike. Erasmusavtalen kom til i 2013. Førstelektor Elsebeth Frey hadde gjennom flere år fått forespørsler fra elver om utveksling til Frankrike.

— Vi har hatt tre franske studenter på besøk her i Oslo, og får tre nye hit til høsten. Nå sender vi for første gang to studenter til Frankrike i femte semester.

 De to studentene heter Anders Møllersen og Maria Lokna.

En nyttig erfaring

Ingen av de to vet mye om hva som venter, men begge ser frem til fire måneder i Cannes, som ligger på Den franske rivieraen.

mariaoganders— Jeg vet at skolelokalene nesten ligger på stranden, noe som absolutt ikke er negativt, sier Anders Møllersen.

De to studentene begynner semesteret 4. september og skal være der frem til 4. desember, men det blir langt i fra fire måneder med ferie. Begge journaliststudentene har planer om å lære seg språket bedre.

— Det er en fin måte å bli enda bedre i fransk, så det er mye av grunnen til at jeg drar dit. Til sommeren skal jeg dekke Tour de France for Tv2 i Bergen. På sikt er det en drøm å kunne dekke sykkelrittet fra Frankrike, sier Møllersen.

Mens han dekker Tour de France fra Bergen, reiser Maria Lokna til Cannes for et fem ukers langt språkkurs.

— Jeg har hatt fransk på ungdomsskolen og på videregående, så jeg ser frem til å lære språket bedre. Vi skal både skrive og lage journalistikk på fransk, mens vi er der nede, forteller Maria Lokna, men legger til at de får ta den siste eksamenen på engelsk.

Anerkjent skole

Lærer ved journalistutdanningen i Cannes, Philippe Continsouza, forteller at utdanning er viktig for å kunne jobbe som journalist i Frankrike.

—  Den nasjonale organisasjonen for journalister har dannet en komite bestående av medieeiere og journalister som offisielt anbefaler de beste journalistutdanningene. Vi er en del av det, noe som er veldig bra, for av rundt 100 journalistskoler det bare rundt 14 som er på denne listen, sier Continsouza til Journalen. Han presiserer at man fortsatt kan bli en god journalist ved de andre skolene, selv om de ikke er like anerkjent i bransjen.

I motsetning til hvordan det er i Norge,  mener han at tiden hvor alle kunne kalle seg for en journalist, er forbi.

— Hvis du snakker med eldre journalister vil de sikkert kunne fortelle deg at man tidligere kunne starte som frilansjournalist, og jobbe seg oppover uten utdanning. Men nå trenger du virkelig å ta en journalistutdanning for å kunne arbeide som journalist i Frankrike, sier den franske læreren.

Sosiale medier har gjort at alle kan få sin egen stemme på internett. Philippe Continsouza kaller det for borgerjournalistikk, men er tydelig på at de ikke er en del av profesjonen.

— De kan kanskje late som de er journalister, eller tro de er det, men det er de ikke, sier han.

Pressefrihet på timeplanen

Med unntak av 2009 har journalistutdanningen på HiOA hatt rigget om pressefrihet hvert år siden 2008. Det ble startet av Elsebeth Frey i samarbeid med Audgunn Oltedal.

Da Elsebeth Frey fortalte lederen for journalistikkutdanningen i Cannes om rigget, ønsket de også å lage et flermedialt rigg om pressefrihet. I mars i år var Frey i Cannes og jobbet sammen med de franske lærerne og studentene på deres første rigg om pressefrihetens kår i ulike land.

— Pressefrihetsrigget er veldig lærerikt fordi studenter i Norge tar pressefrihet og ytringsfriheten for gitt, men når de ser hvordan det er i andre land, forstår de hvor viktig pressefrihet er, sier hun.

Se hva Khrono skriver om at journalistutdanningens rigg ble eksportert til Cannes.Elsebeth og Phillipe

Philippe Continsouza er enig i at mange tar pressesfriheten for gitt, ham selv inkludert. Han mener hendelser som attentatet mot Charlie Hebdo er en vekker.

— Det minner oss om hvordan demokratiet og ytringsfriheten er truet. Det er en evig kamp å beskytte ytringsfriheten, den bør aldri tas som en selvfølge, sier han.

Gleder seg veldig

Både Maria Lokna og Anders Møllersen er spente på det  kommende oppholdet i Frankrike.

— Jeg er spent på hvordan forholdet mellom studenter og lærere er der. Jeg tror det vil være litt annerledes enn her, kanskje litt mer formelt, sier Maria Lokna.

I Cannes vil de lære mye om TV-journalistikk, da skolen har spesialisert seg på det.

— TV er det jeg jobber mest med her hjemme, så det tror jeg blir veldig bra og lærerrikt, sier Møllersen.