– Av og til er det veldig lurt å holde kjeft

NRK-journalist Sidsel Wold ser frem til å bli kanalens nye korrespondent i Istanbul, men er klar over at alt hun sier må planlegges nøye.
Mandag, 9 mai, 2016 - 11:45

– Det er veldig fristende å melde og mene ting, på Twitter for eksempel. Men av og til er det veldig lurt å holde kjeft, sier Sidsel Wold til Journalen.

Wold har jobbet i Midtøsten tidligere, og spesielt mye med konflikten mellom Israel og Palestina.

– Jeg mente litt for mye etter Gaza-krigen i 2014. Alle ord og uttrykk må veies på gullvekt. Dette tenker jeg mye på, sier Wold.

Tar over for Solberg

29. april ble det klart at Wold (57) blir NRKs nye korrespondent i Istanbul. Hun tar over etter Kristin Solberg. Den tidligere Midtøsten-korrespondenten ser frem til å komme i gang med jobben, som begynner til høsten.

– Jeg er veldig, veldig heldig. Kommer nærmest til dekket bord, og skal ta over NRKs leilighet der Kristin bor nå. Den leiligheten er både bosted og kontor, sier hun.

For eller mot Erdogan

I tillegg til å jobbe i flere forskjellige NRK-avdelinger, har Wold også jobbet som journalist i Morgenbladet. Hun er klar over at situasjonen for journalister i Tyrkia er veldig annerledes enn i Norge.

– Journalister i Tyrkia er under press, og de har en annen hverdag enn oss i Norge. Jeg ser at mange journalister i Tyrkia har vanskelige kår. Jeg har også snakket med tyrkiske journalister som er bekymret og vet at det er grenser for hva de kan si, sier Wold.

– Nå leste jeg akkurat en artikkel i tyrkisk presse om at journalistikken i Tyrkia er blitt en debatt om du er for eller mot presidenten Tayyip Erdogan. Man mister kanskje mye av gråsonene. Det kan bli veldig svart-hvitt, og du mister kanskje det store bildet, fortsetter Wold, som hilste på Erdogan da han var på offisielt besøk i Norge i 2005.

Emrah SenelDen tyrkiske NRK-journalisten Emrah Senel synes det er trist at mange journalister i Tyrkia kjenner på frykten for å bli overvåket og forfulgt. Foto: Endre Lübeck.Emrah Senel er også enig i at tyrkiske journalister har vanskelige kår. Senel er tyrker, og jobber som nyhetsjournalist i NRK. Han har vært på journalistoppdrag i Tyrkia flere ganger, og følger også med på det som skjer i landet.

– Det er vanskelig å dekke forhold på en kritisk og uavhengig måte der. Kritisk journalistikk har fått svi i Tyrkia. Gravejournalister er blitt straffet, for eksempel Can Dündar og Erdem Gûl, som nettopp ble dømt til fengsel for avsløring av statshemmeligheter. De står bak gravesaker som angivelig viser at tyrkisk etterretningstjeneste har smuglet ammunisjon og våpen til væpnede grupper i Syria, sier han.

Andre journalistiske idealer

I Norge jobber journalister ut fra at de har et samfunnsoppdrag. Ifølge Senel er situasjonen noe annerledes i Tyrkia.

- Journalister er ikke frie og uavhengige til å fylle samfunnsoppdraget sitt. Enten utgjør de den regjeringsvennlige pressen som forherliger alt myndighetene gjør, eller så er de en del av den stadig mindre opposisjonssiden som forsøker å sverte regjeringen på alle måter. Sannhetskriteriet og yrkesetiske retningslinjer står svakt hos begge partene, fortsetter han.

Også Wold følger med på hva som skjer i Tyrkia. I oktober i fjor ble Bulent Kenes, sjefredaktør og grunnlegger av avisen Daily Zaman, arrestert etter at han kritiserte Erdogan i en Twitter-melding.

– Det er skremmende. Jeg har lært meg at det ikke er lurt å mene så mye på sosiale medier. Det er unødvendig og kan dessuten sette deg i en ugunstig situasjon. Som NRK-ansatt skal vi heller ikke mene noe som kan skade integriteten vår. Du trenger ikke å si alt du mener høyt, sier Wold.

Frykt og selvsensur

– Det er en helt annen atmosfære i Tyrkia enn i Norge når du jobber som journalist. Soldater og politi fører sterkere kontroll av pressen i Tyrkia. Det skal ikke mye til før en journalist har brutt en eller annen tyrkisk lov og havner bak lås og slå. Jeg tror mange journalister i Tyrkia er klar over dette, og kjenner på frykten for å bli overvåket og forfulgt. Det er også en del tyrkiske journalister som har en tendens til selvsensur – i frykt for at de skal bli sparket eller fengslet, sier Emrah Senel.

Wold har jobbet i Midtøsten før. Hun er godt vant med at hun alltid må tenke seg godt om før hun sier noe når hun er på jobb.

Wold har fortsatt noen måneder å forberede seg på før hun reiser til Tyrkia. Som korrespondent er hun «på jobb hele døgnet».

– Dagene er ofte helt forskjellige. Når du er i midten av en stor nyhetssak der du skal rapportere til alle sendinger hele dagen, føles det nesten som å være i en sentrifuge. Men så roer det seg igjen, sier Wold.

Hør Sidsel Wolds forventninger till jobben som NRK-korrespondent i Istanbul: