Avisredaktør ble fengslet for å kritisere valget

– Vi har en lang vei å gå for å kunne si at vi har pressefrihet, mener redaktør Jabir Idrissa. Avisa hans holdes fortsatt stengt av myndighetene.
Mandag, 9 mai, 2016 - 14:44

I januar vedtok tanzanianske myndigheter å stenge ukeavisa Mawio, som i en rekke artikler har kritisert avlysningen av presidentvalget på Zanzibar i fjor høst. Redaktørene Jabir Idrissa og Simon Mkina ble fengslet i et halvt døgn. Idrissa føler han ble straffet som en kriminell.

– Vi ble behandlet som om vi var banditter. Lukten på cella var forferdelig, og ingen kunne passe barna våre. Dette er urettferdig. Vi er lovlydige, sier Idrissa.

Mener pressefriheten innskrenkes

Mawio er en av få aviser som har stilt seg kritisk til at valget i Tanzania i fjor ble avlyst idet det sosialistiske partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) så ut til å tape. CCM har vært det ledende partiet i landet siden 1960-tallet og støtter opp om unionen mellom øygruppa Zanzibar og fastlands-Tanzania.

Opposisjonspartiet Civic United Front (CUF), som vil at Zanzibar skal løsrives, lå an til å vinne da valgkommisjonens leder plutselig annullerte valget i Zanzibar. I protest erklærte avisa opposisjonspartiets kandidat, Seif Sharif Hama, som president. Redaktør Idrissa fortviler over at regjeringen svarte med å stenge avisa.

– Myndighetene prøver å få folk til å tie. Det er viktig at folk får nok informasjon slik at de kan lese, skrive og gjøre seg opp sin egen mening. Media er en av kanalene som sørger for det, Mawio er folks talerør, sier Idrissa.

Han mener pressefrihetens kår i Tanzania er trangere enn noen gang før.

– Vi har en lang vei å gå for å kunne si at vi har pressefrihet. Situasjonen for pressefriheten har alltid vært ille, men med veien det går nå, blir den enda verre, sier Idrissa.

Vil la myndighetene overstyre avisa

De fleste mediene i Tanzania støtter dagens regjering. Samson Kamalamo, som var president for det tidligere tanzanianske journalistlaget TUJ, mener Mawio burde samarbeidet med myndighetene slik at avisa følger god presseetikk.

– Mediene er berettiget til å rapportere rettferdig og balansert for å skape en felles forståelse av saken, men bør ikke gi myndighetene motstand, sier Kamalamo.

Han er generelt motstander av at aviser legges ned, av hensyn til familiene som havner i økonomiske problemer når journalister mister jobben. Men han mener likevel at Mawio har vært ensidig i Samson KamalamoTidligere president i Tanzanias Journalistlag, Samson Kamalamo. Foto: Privatsin dekning av valget og at det bør få konsekvenser.

–  Mawio burde ikke blitt nedlagt, men de burde fått en advarsel, sier han.

Ifølge Kamalamo bør Mawios redaktører være i dialog med myndighetene når de rapporterer, slik at artiklene ikke bryter med journalistenes profesjonsetikette.

– Myndighetene bør kunne beordre Mawio til å rette på historier som kan føre til vold i landet, sier Kamalamo og viser til regjeringens begrunnelse for å stenge avisa.

Regjeringen frykter blodbad

Informasjons-, kultur-, kunst- og idrettsminister Nape Nnauye sier til den tanzanianske avisa Daily News at Mawios forsvar av opposisjonspartiet kan utløse vold og blodbad. Redaktør Idrissa stiller seg uforstående til påstanden.

– Det er ikke sant. Vi vet alle hva som skjedde da Mawio ble stengt. Myndighetene vet hva de har gjort, og folk er misfornøyde. Myndighetene burde stilles til ansvar. Vi har ikke gjort noe galt, sier Idrissa.

Ministeren forteller også til Daily News at Regjeringen ved åtte anledninger skal ha forsøkt å få redaksjonen til å endre måten den produserer nyheter på, men uten hell. Ifølge Nnauye er det regjeringens ansvar å opprettholde lov og orden i landet og passe på at mediehusene følger god presseetikk.

Redaktør Idrissa mener tvert imot at regjeringens innblanding i redaksjonens arbeid gjør det umulig å drive kritisk, uavhengig journalistikk.

– Ifølge loven har vi rettigheter, men i praksis er vi ikke frie, sier Idrissa.

Ikke overrasket

Den norsk-tanzanianske medieeksperten Marta Tveit var valgobservatør i fjor høst, og hun mener nedleggingen av avisa er et typisk grep fra det sosialistiske partiets side.

Marta TveitDen norsk-tanzanianske medieeksperten Marta Tveit er ikke overrasket over at avisa Mawio ble stengt. Foto: Privat– Regjeringen er flinke på å kontrollere media indirekte. De kan for eksempel beskylde mediehusene for ikke å ha betalt skatt, mens det egentlig ligger andre årsaker bak nedleggelsene. Kanskje kommer Mawio på beina igjen, men myndighetene gjorde dette til skrekk og advarsel, sier Tveit.

Også nedleggelsen av Mawio ble begrunnet med skatteunndragelse, skriver den tanzanianske avisa The Citizen.

Tveit mener media i det store og hele gjenspeiler regjeringspartiets politikk.

– Media reflekterer den sosialistiske regjeringen. Det skjer på to nivåer. Pressen støtter opp om partiet i seg selv, og opp om landet, som styres av CCM, sier Tveit.

For Tveit kom ikke nedleggelsen av Mawio som et stort sjokk.

– Det er ikke overraskende at avisa ble stengt. Dette skjedde ikke plutselig. Det er det samme gamle, folk er vant til det og reagerer derfor ikke så mye. Tanzania er et korrupt land, og behandlingen av media er et bilde på den skeive maktfordelingen, sier Tveit.

Bred støtte i folket

Etter å ha sluppet ut av fengselscella, måtte redaktørene i Mawio daglig rapportere til politiet hvor de befant seg. De har fortsatt journalistoppdrag i ulike aviser, men arbeider for å få Mawio på beina igjen.

– Vi vil få i gang avisa igjen så folk kan snakke fritt. Folk vil ikke ha andre aviser enn vår fordi vi ikke er redde for å avdekke korrupsjon. Vi står i front for å avsløre myndighetene, sier Idrissa.

Han forteller at redaksjonen er høyt respektert av mange for sin kritiske journalistikk.

– Det er veldig mange som støtter oss. Både medier og menneskerettighetsorganisasjoner protesterte da Mawio ble lagt ned. Vi må fortsette å kjempe, sier Idrissa.