Fire menn siktet for drapet på miljøaktivist Berta Cáceres

Men familien til Cáceres tror ikke de siktede er ansvarlige for drapet.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:21

I mai i år ble fire menn pågrepet for drapet på urfolk-og miljøaktivist Berta Cáceres. Myndighetene mener å kunne bevise at de fire pågrepne er skyldige, skriver den amerikanske riksradioen NPR.

– Som familie er vi kritiske til pågripelsene. I Honduras blir mistenkte ofte pågrepet, og så blir de løslatt tre uker senere på grunn av manglende bevis, sier Bertas bror Gustavo Cáceres, ifølge Dagbladet.

Benekter innblanding

De siktede er identifisert av politiet som Sergio Antonio Rodríguez Orellana, Douglas Geovanny Bustillo, Mariano Díaz Chávez og Edilson Atilio Duarte Meza.

De fire er mistenkt for å ha drept Cáceres og skadet den mexicanske aktivisten Gustavo Castro Soto, som var sammen med Cáceres på tidspunktet hun ble drept.

To av de siktede er knyttet til den lokale bedriften DESA, som jobbet med å bygge vannkraftverket Agua Zarca Dam, som Cáceres kjempet mot, skriver The New York Times.

Representanter fra DESA har svart på anklagene med å si at de stoler på at alle deres arbeidere handler innenfor loven, skriver The New York Times.

DESA benekter enhver materiell eller menneskelig sammenheng med drapet, og sier at de har hjulpet til i etterforskningen.

Unnskyldning fra militæret

De to siste mennene skal være knyttet til militæret i Honduras, den ene en pensjonert kaptein, den andre en major. Det har en talsperson fra militæret sagt til lokale journalister, ifølge The New York Times.

Landets forsvarssjef, general Francisco Álvarez, beklaget situasjonen til familien til Cáceres.

– Vi beklager dersom et medlem av vår institusjon bidro til en slik skammelig handling, sier Álvarez, ifølge Dagbladet.

Et av de farligste landene i verden

Myndighetene i Honduras har hatt et stort press på seg for å finne de som drepte Cáceres, skriver The New York Times.

Dagbladet skriver at president Juan Orlando Hernández derfor gratulerte politiet med pågripelsene.

Drapet på Berta Cáceres har ikke hjulpet presidenten med å vise frem Honduras på en positiv måte. Landet regnes fortsatt som et av de farligste i verden.

Moren til Berta Cáceres har tidligere uttalt at hun mener vannkraftverket står bak drapet på datteren.

– Jeg holder myndighetene ansvarlig, har hun sagt, ifølge The Guardian.

Journalen har vært i kontakt med Honduras’ ambassade, men har etter gjentatte forsøk ikke fått dem til å kommentere disse utsagnene.