Spania

Flere korrupsjonssaker avdekket

– Pressens viktigste rolle i Spania er kampen mot korrupsjon, sier Spanias ambassadør til Norge.
Torsdag, 12 mai, 2016 - 13:12

I 2013 ble prinsesse Cristina, kong Felipes søster, anklaget for medvirkning til korrupsjon og bedrageri sammen med ektemannen Iñaki Urdangarin og 16 andre.

De ble siktet for å ha mottatt 540 millioner kroner fra en veldedighetsorgansisjon, som siden ble overført til private kontoer.

Det er første gang et medlem av kongefamilien i Spania blir stilt for retten, og prinsessen risikerer opptil åtte års fengsel for hvitvasking av flere hundre millioner kroner.

Skryter av pressen

Spanias ambassadør til Norge, Antonio López Martínez, mener at pressen har en viktig rolle i kampen mot korrupsjon.

– Det er viktig å få ut informasjon, slik at folket vet hva som skjer i landet. Journalister har muligheten til å rapportere fra steder der andre i samfunnet ikke har tilgang, sier López Martínez.

Ambassadøren skryter av pressens arbeid.

– Vi kan ikke la være å nevne alle korrupsjonssakene som har kommet frem de siste årene, der pressen har gjort en viktig jobb med å avdekke dem, sier han.

Avslørt av Panama-papirene

López Martínez kan vise til flere eksempler på ferske korrupsjonssaker i Spania.

Nylig måtte industriminister José Manuel Soria gå av etter avsløringer som kom fram i de såkalte Panama-papirene. Jose Manuel SoriaIndustriministeren i Spania gikk av etter avsløringer i Panama-papirene. Foto: Casa de América/flickr.com

I april ble det kjent at han i 1992 var direktør i et selskap på Bahamas.

Han nektet for å være innblandet i noen offshore-selskaper, og uttalte blant annet at han ikke hadde eid aksjer eller innehatt noen ansvarsposisjoner i slike selskaper.

Flere motsigende uttalelser førte likevel til at opposisjonen krevde at han måtte trekke seg.

The Guardian melder at Soria trakk seg for å minimere skadene saken kunne påføre den spanske regjeringen.

Anklager mot statsministeren

Landets statsminister Mariano Rajoy har også vært i retten for anklager om alvorlig korrupsjon.

Avisene El País og El Mundo avslørte at statsministerens parti, Partido Popular (PP), skal ha begått økonomisk kriminalitet.

Partiet har disponert en konto i Sveits, der de har gjemt bort penger som hadde kommet inn som ulovlige donasjoner i løpet av en periode på over 20 år.

Faller på korrupsjonsoversikten

Kaare SkevikRedaktør for Canariposten, Kaare Skevik. Foto: Trine Strøm Grebstad.I 2015 ble Spania rangert som nummer 36 av 168 land på Transparency Internationals korrupsjonsliste.

Desto høyere opp på listen et land befinner seg, desto mindre korrupsjon er det i landet.

De siste årene har situasjonen i Spania forverret seg, og siden 2010 har de falt seks plasser på oversikten.

– Det er avdekket utrolig mye korrupsjon i Spania de siste ti årene. Vi ser stadig oppslag i spanske medier om at viktige personer blir tatt for korrupsjon, sier Kaare Skevik.

Han har drevet avisen Canariposten i Spania i 17 år, og mener korrupsjon er svært utbredt i landet.

– Jeg tror fortsatt det er mye som ikke er avslørt, og jeg tror det er en slags aksept innad i PP for å drive med korrupsjon, sier Skevik.