Iran

Iran friga nylig tre aktivister

I løpet av de siste par ukene har iranske myndigheter frigitt tre aktivister.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:42

Først ut av fengsel var den iranske journalisten, aktivisten og tegneserieskaperen Hadi Heydari, som ble løslatt 26. april. Heydari ble arrestert 16. november 2015, mens han arbeidet i avisen Sharvand i Tehran.

Han ble dømt til ett års fengsel for å ha publisert tegneserier som, ifølge regimet, skal ha vært krenkende mot iranske krigshelter.

– Dette er slik domstolene i Iran gjør. De dømmer aktivistene ganske strengt. Men hvis det er noen der ute i verden som protesterer mot dommen, så hender det en sjelden gang at de reduserer dommen igjen, forklarer bloggeren Amir, som under pseudonymet @mamlekate bruker sosiale medier til å promotere endring i Iran.

Fra 12 år til 18 måneder

Atena Farghadani ble fengslet for å ha publisert en tegning som avbildet medlemmer av det iranske parlamentet som dyr. Tegningen var ment som en protest mot to nye, foreslåtte lover som ville ha forbudt frivillig sterilisering, begrenset tilgangen til prevensjonsmidler og strammet inn skilsmisselovene.

Amir, som ved spesielle anledninger publiserer bilder og tekster til minne om aktivister som er blitt henrettet, eller når journalister og politiske fanger er blitt satt fri, postet et bilde av Farghadani da hun ble løslatt. Det postet han som et eget innlegg på sin Telegram-konto, og han gjorde det for å feire.

– Slike dommer er urettferdige, men folk aksepterer det. Men når en aktivist en gang iblant blir frigitt, er folk utrolig glade på deres vegne, forklarer han.

Farghadani ble arrestert 10. januar 2015, og dømt til tolv år og ni måneder i fengsel. Etter at hun anket saken 25. april 2015, ble straffen redusert fra tolv år til 18 måneder.

– Hver eneste dag Atena Farghadani satt i fengsel var urettferdig. Selv en eneste dag er for mye, sier Amir.

Farghadani ble opprinnelig arrestert i august 2014, og holdt i varetekt i to måneder. Etter å ha blitt løslatt, postet hun en video på Youtube der hun forklarte hvordan hun hadde blitt fysisk mishandlet av fengselsvaktene. Innlegget ble delt både av pressen og på sosiale medier.

Etter dette ble hun på nytt arrestert i januar 2015.

Mens hun satt fengslet, skal Farghadani også ha blitt utsatt for tester som skulle bekrefte at hun hadde jomfrudommen i behold.

Farghadani ble løstatt fra Evin fengsel i Iran 3. mai 2016.

Sultestreiket i fengselet

Amir mener det hele er et spill der det er domstolene som styrer brikkene.

– Noen ganger slipper de aktivistene, andre ganger ikke, forklarer bloggeren.

– I de aller fleste tilfellene er det snakk om helt uskyldige aktivister, som blir sendt til fengsel for tankene sine, sier han.

4. mai 2016 ble også blogger og aktivist Hossein Ronaghi-Maleki frigitt. Ronaghi-Maleki ble arrestert i desember 2009 og ble dømt til 15 år i fengsel for å spre propaganda mot regimet og å fornærme landets øverste leder i forbindelse med artikler han hadde postet på sin bloggside.

Blogger og aktivistBloggeren og aktivisten Hossein Ronaghi-Maleki ble frigitt mot kausjon 4. mai 2016. Foto: privateRonaghi-Maleki har slitt med nyreproblemer mens han har sittet i fengsel, og fikk derfor innvilget en medisinsk perm fra fengselet mellom juni 2015 og januar 2016.

19. mai ble han kalt tilbake til fengselet, mot legenes anbefaling. Siden 26. mars har han sultestreiket i fengsel i protest mot det han kaller en urettferdig soning.

Sultestreiken fortsatte han med helt til han ble frigitt mot kausjon 4. mai 2016.

 

 

Vi har forsøkt å komme i kontakt med den iranske ambassade for å få en kommentar til denne saken. Vi ønsket å få svar på hvorfor de iranske myndighetene i løpet av kort tid har valgt å løslate flere fanger med relativt høy straff. Har dette noen sammenheng med at Iran har vært gjenstand for debatt i internasjonal presse de siste månedene, fordi sanksjonene mot landet er blitt lettet og Iran er på vei inn i verdensmarkedet?

Vi ville også gi den iranske ambassade mulighet til å komme med et tilsvar på Atena Farghadanis beskrivelse av fysisk mishandling under soningen, samt Hossein Ronaghi-Malekis manglende medisinske oppfølging.

Samtidig ville vi stille et spørsmål ved hva de iranske myndigheter, i lys av den internasjonale oppmerksomheten, planlegger med tanke på de journalistene som fremdeles sitter fengslet i Iran.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra den iranske ambassade.