Irans politikk i ett sveip

Synes du det er vanskelig å forstå Irans kompliserte, politiske system? Disse ti punktene kan gjøre deg klokere.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:41

Iran har et styresett som er en blanding av teokrati og demokrati, og hvordan landet styres er svært komplisert. Etter revolusjonen i 1979 ble Iran en islamsk republikk, og det ble bestemt at staten skal styres av islamske skriftlærde. Åndelig leder (øverste leder) er statsoverhodet i Iran, og han velges av Ekspertrådet.

1. De folkevalgte styres av presteskapet

Øverste leder kontrollerer militæret, rettsvesenet, politiet og media, og har makten til å underkjenne alle vedtak presidenten og parlamentet fatter. Det samme kan det religiøse og konservative vokterrådet gjøre. Supreme Leader har også siste ordet i alle spørsmål knyttet til innenriks- og utenrikspolitikk.

2. Styresett med seks institusjoner

Styresettet består av seks institusjoner, der tre er folkevalgt og tre er ikke-folkevalgt. De tre folkevalgte er presidenten, parlamentet og ekspertrådet, og de tre ikke-folkevalgte er øverste (åndelige) leder, vokterrådet og kabinettet.

De forskjellige institusjonene vektlegger islamsk tro forskjellig, og åndelig leder, vokterrådet og ekspertrådet er de som baserer seg mest på islamsk rett og tro.

3. Parlamentsvalg i 2016

Den 26. februar 2016 var det parlamentsvalg, og valg til ekspertrådet. Under dette valget ble det flertall av reformvennlige politikere i både parlamentet og ekspertrådet. Dette kan føre til at maktforholdet i Iran med tiden kan skifte mer fra presteskapet og over på de folkevalgte, ifølge Reuters.

Ali KhameneiAli Khamenei er Supreme Leader. Foto: Sayedkhan/wikimedia commons.4. Har vært landets leder i 27 år

Siden 4. juni 1989 har ayatollah Ali Khamenei vært åndelig leder, og han sitter derfor med den reelle makten i Iran. Han er den øverste religiøse lederen, og har mulighet til å underkjenne alle vedtak gjort av den folkevalgte presidenten, eller det folkevalgte parlamentet.

5. Blir det ny åndelig leder?

I 2014 ble det offentliggjort at Irans øverste leder har hatt en prostata-operasjon, som førte til rykter om at statens overhode har kreft.

Khamenei har selv avkreftet dette, og sagt at det ikke er grunn til bekymring. Khamenei er nå 77 år, og ekspertrådet som ble valgt i 2016 og som skal sitte i åtte år kan bli det første rådet som må velge ny øverste leder siden Ruhollah Khomeini døde i 1989.

Hassan RouhaniPresident Rouhani ble valgt inn i 2013. Foto: Mojtaba Salimi/wikimedia commons.6. Folkevalgt reformvennlig president

Presidenten er den høyest folkevalgte lederen, og skal ha den utøvende makten Iran.

Den sittende presidenten, Hassan Rouhani, er en reformvennlig politiker, og har vært i presidentkontoret siden 4. august 2013. Han sitter nå i sin første periode og en president i Iran kan ikke sitte lenger enn åtte år.

7. Ekspertrådet

Ekspertrådet velger øverste, åndelige leder, overvåker hans utøvelse, og kan fjerne ham fra sin posisjon hvis han ikke gjør jobben sin. Ekspertrådet blir valgt gjennom direkte valg hvert åttende år og har totalt 88 medlemmer. Det er kun lærde som kan bli en del av utvalget, og kandidater blir valgt av vokterrådet.

8. Vokterrådet

Vokterrådet består av tolv medlemmer. Seks medlemmer er islamske faqihs, som er eksperter i islamsk rett, og velges av åndelig leder. De resterende seks er jurister, og velges av parlamentet. Vokterrådet har en sentral rolle i tolkningen av islamske holdninger og normer, og vokter det konservative synet på islamsk lov. De har tidligere diskvalifisert kjente reformvennlige kandidater som har stilt til valg, og i 2004 diskvalifiserte de cirka to tusen kandidater.

VIDEO: Journalen forklarer deg Irans politikk i ett sveip

9. Parlamentet

Parlamentet, eller the Majils, består av totalt 290 medlemmer. De velges hvert fjerde år. De har makten til å introdusere og godkjenne lover, og kan innkalle og stille ministre eller presidenten for retten. Parlamentets forslag må godkjennes av vokterrådet, og som med presidentens vedtak, kan øverste, åndelige leder underkjenne alle vedtak gjort av parlamentet.

10. Kabinettet

Kabinettet blir valgt av presidenten, og må i tillegg være godkjent av parlamentet. Dette er landets ministre.