Journalister fengslet for ærekrenkelse

To tyrkiske journalister er blitt dømt for å ha publisert Charlie Hebdo-tegningene av profeten Muhammed.
Mandag, 9 mai, 2016 - 13:59

– I Paris i fjor viste den tyrkiske statsministeren, sammen med andre verdensledere, solidaritet for presse- og ytringsfrihet. Nå er to journalister blitt fengslet for å gjøre akkuart det samme, sier Zeynep Oral, leder i tyrkisk PEN og journalist i Cümhuriyet. Hun mener dette er et klart tegn på dobbeltmoralen i tyrkisk politikk.

Det var torsdag 28. april at Hikmet Cetinkaya og Cayda Karan, begge skribenter for Cümhuriyet, ble dømt til to års fengsel. I siktelsen heter det at de har “egget til offentlig hat” og “krenket religiøse verdier”.

Straffes for krenkelse

Grunnlaget for siktelsen kommer fra straffelovens artikkel 216, hvor krenkelse av religiøse verdier forbys. Tyrkia har vært en sekulær stat siden grunnleggelsen i 1926, men blasfemi er fremdeles ulovlig.

De to journalistene ble siktet etter sterkt press fra myndighetene og president Reccep Tayip Erdogans egne advokater. Det tyrkiske justisdepartementet mottok over1200 klager, og blant klagerne var både presidenten, familien hans og ministre i hans nære krets.

Rune Ottosen, styremedlem i norsk PEN og professor i journalistikk ved HiOA, mener det ikke er overraskende at Erdogan vil straffe journalister som harselerer med islam.

– Erdogan har en klar muslimsk profil, og det er ganske tydelig at han har et mål om å skape et mer reilgiøst Tyrkia. Samtidig vil han ha kontroll over hva folk mener og ytrer, sier han.

Skremselspropaganda

Dommen vil bli anket til Høyestrett, hvor lignende saker har vært oppe tidligere. Da har anklagene som regel falt fra hvis journalistene lover ikke å gjenta krenkende handlinger. Oral mener dette er skremselspropaganda fra myndighetenes side.

zeynepZeynep Oral, leder i tyrkisk PEN og journalist ved Cümhuriyet.– Det er svært vanskelig for oss i Cümhuriyet, og for andre kritiske journalister, å bli hørt. De eneste mediene som får være i fred, er de som skriver positivt om myndighetene og presidenten, sier hun.

Få kritiske aviser igjen

Cümhuriyet er en av få aviser som fremdeles skriver kritisk om tyrkiske myndigheter, og det har stormet rundt avisa det siste året. Tidligere i vår ble avisas redaktør Can Dündar og Ankara-korrespondendt Erdem Gül fengslet, anklaget for spionasje mot den tyrkiske staten. De er begge ute av fengsel, men Hürriyet Daily News rapporterer at de fremdeles risikerer opp mot 31 års fengsel.

Saken har fått svært mye oppmerksomhet i internasjonale medier, og Dündar har selv uttalt at rettsaken symboliserer Tyrkias kamp for demokratiet.

En negativ utvikling

Rune Ottosen mener at Erdogans kamp mot kritiske røster tyder på et mer totalitært regime i Tyrkia.rune ottosenProfessor i journalistikk Rune Ottosen

– Tyrkia har alltid hatt et problem med pressefrihet. Men det vi har sett nå er en drastisk forverring som er mer offensiv og autoriær. Fengsling av journalister og falske påstander er et typisk trekk ved totalitære regimer, sier han.

Verken tyrkiske myndigheter eller den tyrkiske ambassade har vært tilgjengelig for kommentar.