Redd for å drive undersøkende journalistikk

Men til tross for korrupsjon og sensur ser journalist Issa Yussuf en positiv endring.
Mandag, 9 mai, 2016 - 14:45

Tanzania har i flere år slitt med en mediehverdag preget av usikkerhet og korrupsjon. Pressefolk har blitt truet og kidnappet for det de har skrevet.

– Jeg er redd på jobb, sier journalist Issa Yussuf, som skriver for den statlige eide Zanzibar-baserte avisen Daily News.

– Som journalist kan man i dag skrive om det aller meste, men det er enkelte temaer det er vanskeligere å skrive kritisk journalistikk om enn andre, forklarer han.

Mottar trusler

Yussuf forteller at det har hendt at bevæpnede personer har stormet inn i redaksjonen, og at journalister ofte mottar trusler.

Ut fra hans oppfatning er det spesielt vanskelig å drive undersøkende journalistikk, blant annet fordi det er vanskelig å få tak i nødvendig informasjon.

– I Tanzania er regjeringens dokumenter kun tilgjengelige for regjeringen, vi har ikke tilgang, sier Yussuf.

Lokalbefolkningen samles rundt nyhetsavisene for å lese dagens overskrifterSensur: Issa Yussuf forteller at både redaktører og journalsiter sensurerer seg selv i frykt for å miste jobben (FOTO: Hamid Ihlebæk Barakat)Medieorganisasjoner som Tanzanias redaktørforening og Zanzibar Press Club skal verne om journalisters sikkerhet i landet. De jobber for å fjerne enkelte paragrafer i grunnloven som undertrykker ytringsfriheten og informasjonsfriheten.

– Vi prøver å få informasjonsfrihet, som vil gi mer ytringsfrihet, sier Yussuf.

Redselen skaper selvsensur

Den siste tiden har ambassader i Tanzania, blant annet Norges, slått seg sammen med medieorganisasjonene og menneskerettsaktivister i landet. Sammen jobber de for å styrke ytringsfriheten i Tanzania.

Yussuf mener derfor det har vært en viss forbedring de siste ti årene, og han tror årsaken er at menneskerettsaktivister i landet er høylytte.

– Nå har vi ikke like mange tilfeller av trakassering og trusler mot journalister som vi hadde for bare noen år tilbake, sier han.

Likevel mener Yusuff at flere journalister og redaktører fortsatt sensurerer seg selv og artiklene sine i frykt for å miste jobben.

– Det er mest når du jobber med undersøkende journalistikk at du begynner å sensurere deg selv, mener han.

Bruker falskt navn

Mediakoordinator i Search for Common Ground i Zanzibar, Ali N. Sultan, forteller at mange journalister er redde for å skrive om enkelte temaer, men at noen velger å gjøre det til tross for risikoen.

– Journalistene som velger å skrive om temaer som er vanskelige, velger ofte å bruke falskt navn, forklarer Sultan.

Yussuf forteller at noen også skriver fritt uten å sensurere seg.

– Men da kan det hende at noen reagerer på det du har skrevet, og du kan få folk etter deg eller avisen, sier han.

Yussuf forklarer at dersom journalistene ikke sensurerer seg selv, kan de oppleve at noen forsøker å betale dem for å ikke publisere artiklene de lager.

Korrupsjon bremser journalistikken

– Hvis noen som sitter på mye makt er mot det som blir skrevet, kan det by på problemer for journalisten, sier Yussuf.

Mediene i Tanzania har lenge vært preget av korrupsjon, men Yussuf forklarer at medieorganisasjonene forsøker å arbeide for en fremtid uten korrupsjon i mediene.

I tillegg forklarer han at journalistutdanningene lærer studentene til å si nei til bestikkelser. Samtidig har president John Magufuli jobbet med å endre folkets holdninger til korrupsjon.

– Jeg har sett positive endringer for journalistikken etter at Magufuli ble president. Journalister har fått mer frihet til å publisere det de vil, mener Yussuf, men legger til at det fortsatt er noen problemer.

Ali Sultan er ikke helt enig med Yussuf om at journalister kan publisere mer fritt, i allfall ikke om politikk.

– Pressen rapporterer om hva president Magufuli gjør, ofte om det han gjør som ikke er så bra. Men pressen stiller seg aldri kritisk til han, sier Sultan.

– Regjeringen har gjort det umulig for oss å sende direktesendinger fra parlamentet, fordi de sier at det er for dyrt, forklarer han.

Yussuf forteller at mange reagerer på det og mener det hemmer ytringsfriheten.

– Personlig mener jeg likevel at det har skjedd stor forbedring når det kommer til pressefrihet, selv om det går sakte fremover, sier han.