Uenighet om pressefrihetens kår i Tanzania

Selv om Tanzania klatrer på pressefrihetsindeksen, er korrupsjon fortsatt et problem.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:51

Tanzania ligger på 71. plass på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser (RSF). Det er en forbedring på fire plasser siden i fjor.

Freedom House definerer pressesituasjonen som delvis fri.

Ifølge RSF har det i lang tid vært vold mot journalister i Tanzania, og sist en journalist ble drept var i 2013. Likevel sier journalist Issa Yussuf at det er bedre nå enn før.

– Hvis vi sammenligner dagens situasjon med hvordan det var for fem til ti år siden, så er det mye bedre. Vi har ikke like mye problemer med trakassering som vi pleide å ha, og vi opplever ikke store trusler lenger, sier Yussuf.

Han forteller at man før kunne risikere å miste jobben hvis man skrev kritiske og avdekkende saker. Som journalist var man alltid bevisst på at man kunne bli arrestert når som helst.

Tidligere president i det tanzanianske journalistlaget The Tanzanian Union of Journalists (TUJ), Samson Kamalamo, mener at det fortsatt ikke er bra nok.

 –  Pressen blir tvunget til å danse etter rytmene til politikere, forretningsfolk og noen ganger medieeiere, sier han.

Maskerte menn stormet kontorene

Issa Yussuf har blant annet jobbet for avisen The Guardian i Tanzania. I dag jobber han for Daily News. At avisa eies av staten gir bedre økonomisk sikkerhet og stabilitet for Yussuf. Han forteller til Journalen at han mange ganger har vært redd på jobb og spesielt da han pleide å dekke valg og politikk.

Issa YussufJournalisten sier han har vært redd på jobb flere ganger. Foto: Privat– Noen ganger kunne bevæpnede og maskerte folk storme kontorene våre, og av og til også hjemmene våre. Jeg var ofte redd når jeg satt på kontoret om kvelden rundt valgperioden, sier Yussuf.

Selv om vilkårene er bedre enn før, er det fortsatt ikke fullstendig frihet for journalister til å dekke alle typer saker. Dette gjelder spesielt undersøkende journalistikk, sier Yussuf.

– Det er ikke alle som er like fornøyde med hva mediene gjør. Spesielt hvis man skriver om mennesker i maktposisjoner, sier han.

Yussuf nevner en kvinnelig journalistkollega som et eksempel. Hun ble kidnappet for to måneder siden i sammenheng med en sak hun skrev om valget på Zanzibar, og var bortført i to dager. For øyeblikket har hun en såkalt nyhetspause for å hente seg inn igjen etter hendelsen. Journalen har vært i kontakt med henne, men hun ønsker ikke å kommentere saken.

– De som begår overgrep mot journalister blir sjelden tiltalt og det er diffuse forklaringer fra myndighetene på hvorfor disse får gå fri, sier Samson Kamalamo.

Samson Kamalamo:Tidligere president i Tanzaniansk Journalistlag, Samson Kamalamo. Foto: Privat
Fortsatt korrupsjon

Både journalister og redaktører blir utsatt for korrupsjon i Tanzania. Issa Yussuf nevner tre vanlige konsekvenser for journalister som ikke lar seg bestikke.

– For det første kan du få trusler. For det andre kan du risikere å miste jobben. For det tredje kan en person med makt gå til politiet og få deg arrestert. Denne personen kan også gå til redaktøren og betale for å ikke få saken publisert, sier Yussuf.