Vil Stortinget godkjenne statsbudsjettets forslag om elleve måneders studiestøtte? Foto: Flickr

Statsbudsjettet: Elleve måneders studiestøtte

Studenter håper Stortinget godkjenner forslaget, men skulle ønske at selve summen på studiestøtten blir høyere og at det ikke er en gradvis opptrapping over flere år.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 15:29

Regjeringens forslag til Statsbudsjett ble offentliggjort 6. oktober klokken 10.00. På deres egen hjemmeside, statsbudsjettet.no, kan du lese hele forslaget budsjettet for 2017. I følge nettstedet foreslår regjeringen å starte opptrapping mot elleve måneders studiestøtte ved å utvide støtteperioden med en uke fra og med våren 2017.

Dette innebærer at utgiftene vil øke med 141 millioner kroner i 2017. Ved full innfasing av elleve måneders støtte i 2020, vil utgiftene øke med 607,5 millioner kroner. Noe som tilsier en økning på cirka en kvart måned per år.

Journalen har prøvd å komme i kontakt med presseansvarlig i Kunnskapsdepartementet for en kommentar til saken, men har ikke lyktes med dette.

Ingen forandring på søknaden


Statens Lånekasses kontorer. Foto: Lånekassen

Før hvert skolesemster må studenter som ønsker studiestøtte søke om dette via Statens Lånekasse og få godkjent søknaden før pengene utbetales. I følge Lånekassens hjemmesider kan ikke Lånekassen tildele mer i støtte fra 2017 før Stortinget vedtar regjeringens forslag, som ikke vil skjer før i desember.

Inntil forslaget om opptrapping til 11 måneders studiestøtte er vedtatt, er det foreløpig ingen ekstra utbetaling i utbetalingsoversiktene for våren 2017.

Tidsklemme eller pengelens

Tord Hagen (21) er student ved Universitet i Oslo. Han er fulltidsstudent, men har deltidsjobb ved siden av studiene for å få en nødvendig ekstra inntekt.

- Jeg har fullt stipend som tilsier cirka 7700 kroner i måneden. Dette skal da dekke husleien, bøker, kollektivtrafikk, mat og det sosiale ved siden av skolen. Det funker ikke. Da hadde jeg gått mange tusen kroner i minus i måneden. Det hjelper heller ikke at dagens studiestøtte ikke dekker sommermånedene, sier han.

Hagen forteller at det har vært så lange ventelister for å få studentboliger og at mange ikke har fått plass og må leie på det private på boligmarkedet. Det kan fort bli dyrt.


Tord Hagen (21) er fulltidsstudent og deltidsarbeider. Foto: Tiril Fagermo

Liten, men betydelig fremgang

Journalen spør hva han syns om regjeringens forslag i statsbudsjettet om å utvide støtten til elleve måneder, men spredt over en periode på fire år.

- Det er veldig bra at de vil øke støtten med en ellevte måned, men jeg syns det dumt at de skal bruke fire år på prosessen. Det skulle vært full støtte fra januar av. Jeg syns også at selve studiestøtten på litt under 8000 kroner i måneden er altfor lite.