Danseglade studenter på Samfunnet Bislet. Foto: Samfunnet Bislet

Delt aldersgrense skaper frustrasjon

Enkelte utesteder opererer med delt aldersgrense basert på om du er student eller ikke. Dette oppleves som urettferdig blant unge mellom 18 og 20.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 12:05

Marte Andersen er 19 år gammel og tar opp fag ved Sonans Privatgymnas i Oslo. Andersen irriterer seg over delte aldersgrenser blant utestedene i Oslo. Hun har opplevd å være den eneste i vennegjengen som har blitt nektet inngang fordi hun ikke har studentbevis.


Frustrerte elever ved Sonans privatgymnas. Foto: Sara Wiken

- Det føles urettferdig å måtte gå alene hjem fra byen, fordi jeg ikke studerer. Det føles diskriminerende ovenfor oss som ikke studerer. Jeg er jo over 18 år og har lov å drikke alkohol, forteller Andersen.

Hun har fullført videregående, men ønsket å forbedre karakterene sine og tar opp fag i friåret sitt. Dette betyr at hun ikke er student ved høyere utdanning, og derfor får hun ikke gyldig studentbevis.

 

Dårlig unnskyldning

Hun er heller ikke fornøyd med begrunnenelsen vektere kommer med som skal forklare hvorfor ikke-studenter under 20 år får komme inn på slike plasser.

- De fleste har fått høre at 18-19 åringer er så umodne og bråkete. De drikker seg oftere dritings, lager bråk og kjenner ikke sine egne grenser. Og ja, dette stemmer i noen tilfeller. Men det er ikke så stor forskjell fra 19 år til 20 år, og har sett like mange ekle og fulle 23 åringer, sier hun Andersen.

Studentpub

Samfunnet Bislet er studentpuben ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Dette er en frivillig organisasjon hvor flere studenter ved HIOA jobber. Puben ligger i kjelleren på skolen og er åpen fra onsdag til lørdag. Her arrangeres det blant annet quizkvelder, standup, konserter og temafester for studenter.

Samfunnet Bislet er et av utestedene som har delt aldersgrense. Det er 18-års aldersgrense om du er student, men 20 ellers.

Adel Dridi studerer ved HIOA og fyller snart 19 år. Han har vært mye på Samfunnet Bislet, men synes det er kjedelig at han ikke kan ta med seg kompiser som ikke studerer. Han mener at det burde være 18-års aldersgrense uansett, da det ikke serveres sprit på studentpuben.


Charina Hansen er styremedlem i Samfunnet Bislet. Foto: Privat

Forstår frustrasjonen

Journalen har vært i kontakt med Charita Hansen som er styremedlem i Samfunnet Bislet. Hun forklarer at Samfunnet Bislet er en studentpub, og er et sosial samlingsted tiltenkt for studenter. Hun forstår frustrasjonen de under 20 år har, men håper at de kan se det fra deres perspektiv.

- Samfunnet Bislet er primært for studenter. Det handler ikke om diskirminering av alder eller hva du studerer, men om klientellet vi ønsker her på Samfunnet, sier Hansen.

Hun forteller at utesteder selv kan, i følge loven, sette en aldersgrense utifra ønsket klientell, så lenge det ikke fører til diskriminering av religion, rase eller seksuell legning.

- Men man skal jo ikke skjære alle over en kam. Det finnes selvfølgelig modne 18 åringer og umodne 25 åringer. Men vi mener at dette er en god løsning som passer for oss og som vi har hatt lite problemer med, forteller Hansen.