I tre år har The Kasbah hatt et ekstra tilbud på mandager, men ikke alle kjenner til konseptet. Foto: Jeanette Vik

Oslo ligger etter på ny mattrend

"Meatless Monday" er konseptet som sprer seg som en farsott ut over hele verden, men i Norge er det få restauranter som kjenner til konseptet.
Mandag, 31 oktober, 2016 - 16:28

I februar 2016 tok regjeringen et steg i grønn retning, og innførte kjøttfri mandag i kantinen på rådhuset. Noen restauranter i Oslo prøver å henge med på trendbølgen og i sammarbeid med dyreorganisasjonen Noah, er de med på å fremme kampanjen om mindre konsum av kjøtt i dagens samfunn.

Konseptet stammer opprinnelig fra USA, men har nå spredd seg til store deler av verden. Noah sammarbeider med over 30 studentkantiner i Norge, og restauranten The Kasbah i hovedstaden har innført en ekstra vegetarmeny på mandager.

Oslo henger etter resten av verden

Skiltet med “velg vegetarisk” er godt synlig på disken til The Kasbah, som ligger sentralt ved Alexander Kiellands plass i Oslo, likevel er det ikke mange som benytter seg av tilbudet.

- Det er noen som spør etter det, men ikke mange, sier daglig leder Ileana Alvarez.

Siden de ble kontaktet av Noah for 3 år siden, har menyen blitt forandret, men det er kun to retter som er inkludert i “meatless monday” konseptet. Resten av menyen er som vanlig, både med kjøtt og vegetariske retter.

- Vi håper at det skal slå an, men i Oslo tar det tid. Så lenge ting ikke er “in”, så følger ikke folk med fortsetter hun.


Ny trend: Venninnene på The Kasbah håper flere i Norge vil få øynene opp for et vegetarisk alternativ.

Elise Tunstrøm er på restauranten for å spise lunsj med venninner. Hun er vegetarianer og har hørt om konseptet.

- Jeg synes det er et kjempebra konsept og et godt tiltak for å redusere kjøttinntaket, men jeg merker egentlig ingen forskjell blant folk, sier hun.

Hennes venninner Chollada Phinitduang, og Elise Austad sier seg enige. De er alle opptatt av miljø, men mener det må mer makt til for å opplyse folk.

- Jeg tror ikke det spiller noen rolle om man kutter ut kjøtt en dag i uken. Det er en disiplingreie, og det er nordmenn generelt dårlig på. Vi lar oss for ofte friste, sier Austad. Dersom det hadde blitt forbudt å spise kjøtt en dag i uken hadde nok flere reagert, men enn så lenge er det likevel et steg i riktig retning.

Chollada er fleksiterianer og spiser både kjøtt og vegetarisk mat.

- Uttrykket vil si at jeg er fleksibel på maten, men veldig bevisst på hva jeg spiser. Jeg har flere kjøttfrie dager i uken, og kaster aldri mat, sier hun.

Måtte legge ned konseptet

Café Sør i torggata hadde også sammarbeid med Noah, men på grunn av manglende interesse kuttet de ut tilbudet hver mandag.

- Vi vil inkludere alle og være et multikulturelt sted både på innsiden og utsiden. Så dersom folk spør og vil ha tilbudet tilbake, så vil vi vurdere det, sier medarbeider Jamila Lungwagga.

De endret menyen etter en totalrenovering av stedet for to år siden, og menyen fikk da like mange vegetariske retter som kjøttretter.

Hjertesak hos flere

- Å ta initiativ for en kjøttfri dag i uken er en betydningsfull forandring som alle kan gjennomføre, og går til hjertet av mange viktige politiske, miljømessige og etiske diskusjoner på samme tid, skriver Noah på sine hjemmesider. De arbeider for økt bevissthet på, og tilgjengelighet av vegetarisk mat gjennom Meatless Monday-initiativet.

Flere kjendiser jobber for å få mindre kjøtt i hverdagene, og den mest kjente er britiske Paul McCartney som har laget en egen søsken-kampanje til konseptet. I Norge har Maj-Britt Aagaard skrevet en hel bok om kjøttfri mandag, og kommer med 52 ulike oppskrifter - en for hver mandag i uken, for å hjelpe det norske folk med å komme i gang.

Betydelig effekt, eller bortkastet energi?

- Ved å spise mindre kjøtt og mer vegetarisk kost og kaste mindre mat kan de globale klimagassutslippene i jordbrukssektoren reduseres med opptil 8,6 milliarder tonn CO2-ekvivalenter per år. Dette oppsummerer Miljødirektoratet på sine sider.

Leder for FNs klimapanel nevner det å spise mindre kjøtt som det mest effektive tiltaket enkeltpersoner kan gjøre for å redusere egne klimagassutslipp. Husdyrproduksjon er i dag ansvarlig for minst 14% av de menneskeskapte klimagassutslippene. Dyreorganisasjonen Noah vil hjelpe flere til ta det første skrittet mot et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Selv om flere har kastet seg på trenden, er noen kritiske til konseptet. NRK meldte senest i september at hvis vi alle dropper rødt kjøtt én dag i uka et helt år, tilsvarer det like mye som å droppe en kjøretur til hytta. Dette etter en rapport utført av Odd Magne Harstad, professor i husdyr- og akvakulturvitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Formålet var å belyse hvor liten klimaeffekt kjøttfri mandag har. Denne rapporten møter igjen motstand av Arild Hermstad, daglig leder Framtiden i våre hender, som mener at NRK henter inn tall som passer deres eget verdensbilde.