Røde Kors arbeider i Libanon Foto: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross

Årets TV-aksjon skal hjelpe 2 millioner mennesker

Med pengene fra årets TV-aksjon håper Røde Kors på å kunne hjelpe mennesker over hele verden, også i Norge.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 12:00

Ved inngangen til 2016 var over 65,3 millioner mennesker på flukt, viser tall fra Flyktninghjelpen. I tillegg lever millioner i fattigdom, krig og nød. Behovet for livsviktig nødhjelp er enormt, i følge Røde Kors.

I år går de innsamlede midlene til å hjelpe mennesker i Syria, Libanon, Sør Sudan, Aghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. Røde Kors skal også hjelpe flyktninger i Norge, med blant annet aktiviteter på asylmottak og å lage en flyktningguide med en guide til det norske samfunnet.

Omstridt pengefond

Onsdag kom det frem i Finansavisen at Røde Kors sitter med over 3 milliarder på bok. Samtidig håper de å få inn 230 millioner kroner på søndag.

– Dette provoserer meg så voldsomt, at mens folk dør, så bruker dere ikke av formuen. Dette er helt urimelig. Dere får ikke 5 øre av meg så lenge dere ikke bruker av pengene som er saltet ned i Norge, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Christian Tybring-Gjedde, til NRK.

Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors svarte på dette at formålet med oppsparte midler er å kunne hjelpe flest mulig på best mulig måte, over tid. I perioden med automatinntekter satte Røde Kors midler til side, for å kunne bruke pengene siden. Mjærum har tidligere uttalt at Røde Kors har brukt mer penger på humanitære aktiviteter enn organisasjonen har fått i inntekter, etter at automatforbudet trådde i kraft i 2007.

Røde Kors

  • Røde Kors ble stiftet i 1863 på grunnlag av sveitseren Henry Dunants bok, «Minner fra Solferino»
  • Norges Røde Kors ble stiftet i 1865
  • Røde Kors er en nøyrtal hjelpeorganisasjon som hjelper alle, uavhengig av farge, tro, nationalitet eller politisk overbevisning
  • Røde Kors er bygget på frivillighet

Mer om Røde Kors bevegelsen her

Sikrer at pengene går rett sted

TV-aksjonen er av de mest kostnadseffektive innsamlingskampanjene i landet, takket være et stort frivillig apparat. Gjennomføringen av TV-aksjonen de siste årene har kostet mellom 12-16 prosent av midlene som samles inn gjennom aksjonen. Til sammenlikting er de mest seriøse bistands- og hjelpeorganisasjonene i Norge forpliktet til at deres innsamlingskampanjer ikke skal koste mer enn 35 prosent av hva som blir samlet inn.

Både Røde Kors og Tv-aksjonens budsjett og regnskap kontrolleres og godkjennes av Innsamlingsrådet i NRK og innsamlingskontrollen. Organisasjonene som får TV-aksjonen forplikter seg til å bruke midlene de får inn i løpet av en fem års periode og må levere signert årsregnskap over bruken av aksjonsmidlene.

- Innsamlede midler følges nøye opp av oss, av våre eksterne revisorer og Innsamlingskontrollen, slik myndighetene følger opp bruk av bistandsmidler, sier kommunikasjonsansvarlig i Røde Kors, Maren Thorsen Bleskestad.

Hvorfor Norge?

Selv om det mest akutte er å få hjelpen ut der krigen og uroen står på som verst, vil ikke det i at alt er over bare flyktningene er i et trygt land.

- Vi kan ikke lukke øynene til de humanitære behovene asylsøkerne i Norge også har. Røde Kors er opptatt å hjelpe flyktnnger både her i Norge og der Krigen raser, sier Bleskestad, til NRK.

Røde Kors planlegger derfor å få i gang aktiviteter på asylmotak, og å lage en flyktningguide med en guide til det norske samfunnet. De skal også skaffe helsehjelp til papirløse, og hjelpe til med oppsporing av familie som ikke finner hverandre igjenn etter å ha vært på flukt.

Helseklinikker og opplæring


Gamlebyen i Homs, Syria. Foto: Olav A. Saltbones/Norwegian Red Cross

Mesteparten av pengene vil gå til Syria og Libanon. I Syria har borgerkrigen pågått siden mars 2011 og krevd over 220 000 liv. Røde Kors planlegger å bygge helseklinikker, gjenoppbygge vann- og sanitære annlegg, dele ut vann, mat og ulltepper, samt styrke Syria Røde Halvmåne med opplæring og utstyr, opplyser de via sine nettsider.

Røde Kors skal bygge både permanente og mobile helseklinikker i flere land for å hjelpe flest mulig. I mellomamerika skal de begrense rekrutteringen til kriminelle gjenger, hjelpe gjengmedlemmer ut av kriminalitet og forbedre helsetilbudet til uskyldige sivile i de mest voldsutsatte områdene. Afghanistan vil få bedret helsetilbud for gravide og i Myanmar skal det drives opplysningsarbeid for å hindre at fok blir skadet eller drept av miner og eksplosiver.

Les mer om hvor pengene går til på Røde Kors sin hjemmside.
 

Ønsker du å gå bøsse bærer til årets TV-aksjon på søndag? Bli med her.

 

Emneord: