I begynnelsen av november kan alle jenter født etter 1991 få HPV-vaksine gratis. Illustrasjonsbilde: Government of Alberta/Flickr

Flere får tilbud om HPV-vaksine

Folkehelseinstituttet har besluttet at alle jenter født mellom 1991 og 1996 kan få gratis vaksine mot HPV-viruset etter 1. november.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 13:23

Siden 2009 har HPV-vaksinen bare blitt tilbudt jenter i 7. klasse. Eldre jenter har blitt fortalt at vaksinen ikke kan tas hvis man har debutert seksuelt. Nå blir jenter født mellom 1991 og 1996 tilbudt vaksinen gratis uavhengig av seksuell debut.

Ansvarlig for vaksinasjonsprogrammet i St. Hanshaugen bydel, Therese Knutsen anbefaler alle som ikke har tatt vaksinen om å ta den etter 1. november.

- Det er viktig at alle er informert om at jenter kan ta vaksinen selv om de har debutert seksuelt. Forskningsresultater publisert av folkehelseinstituttet viser at med mindre man har en pågående infeksjon, vil vaksinen gi god effekt uavhengig av antall seksualpartnere, sier Knutsen.

Finnes forskjellige typer HPV

Knutsen påpeker at det er viktig at alle vet at det finnes mange forskjellige typer HPV. HPV er en samlebetengelse for over hundre ulike typer humant pappillomavirus.

- Vaksinen som gis fra 1. november skal gi beskyttelse mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft, forteller Knutsen. 

Tilbys i hele Oslo

- Vaksinen gis i forbindelse med et nasjonalt program som alle bydeler i Oslo vil tilby fra starten av november, sier Knutsen. 

Hun sier det er viktig å få frem at dette er et program som skal foregå i hele Norge. 

Sammen med livmorhalsprogrammet skal vaksinen forebygge spredning av viruset. Livmorhalsprogrammet innebærer at alle kvinner fra 25 til 69 år får en påminnelse hvert tredje om å ta kontakt med lege og for å ta celleprøve. Ved hjelp av celleprøver kan man oppdage tegn til livmorhalskreft.

Skeptisk til vaksinen

Førsteamanuensis og jordmor Stine Bernitz mener det er viktig å stille kritiske spørsmål til vaksinasjonsprogrammet.

- Jeg er redd for at vaksinasjon kan føre til at jenter lar være å bruke prevensjon som hindrer andre seksuelt overførbare sykdommer, eller lar være å ta celleprøver. Man må fortsette å gå til jevnlig kontroll selv om man har tatt vaksinen, sier Bernitz.

Hun anbefaler alle jenter å først ta celleprøver, slik at vaksineringen ikke oppleves som en falsk trygghet. Generelt mener hun det er viktig at informasjonen rundt vaksinen er god, og at man er kjent med både positive og mer skeptiske synspunkter på vaksinasjonsprogrammet.

Studenter vil ta vaksinen


Malene Ekrem (21)(t.v), Emilie Swiboda (22), Camilla Haug (25) og Karina Skofteby (20) er glade for at HPV-vaksinen blir gratis. FOTO: Mina Maria Rise

Flere av studentene på Høgskolen i Oslo og Akershus har planer om å ta vaksinen når den blir gratis i november. Malene Ekrem har allerede tatt vaksinen.

- Jeg tok vaksinen før den ble gratis fordi jeg ble informert om at det var lurt å ta den selv om jeg ikke fikk tatt den gjennom skoleordningen, sier Ekrem.

Emilie Swiboda er også informert om vaksinasjonsprogrammet, men har ikke tatt vaksinen enda.

- Jeg ser på dette som en godt utviklet vaksine, og tenker å vaksinere meg gjennom den nye ordningen.