«DE GRAVIDES ADVOKAT»: Jordmor Solveig Mathisen jobber for at kvinner skal trives på arbeidsplassen under graviditet. FOTO: Kristine Aas

Hun har halvert sykefraværet blant gravide

Med oppfølgende samtaler og tilrettelegging på arbeidsplassen har bydel St. Hanshaugen halvert sykefraværet blant gravide. Dette er mye takket være jordmor Solveig Mathisen.
Torsdag, 20 oktober, 2016 - 08:17

– Når du er gravid, skal det tilrettelegges for at du ikke bare kan være i jobb, men at det også skal være motiverende og fint, sier jordmor i bydel St. Hanshaugen, Solveig Mathisen. 

Halvert sykefraværet blant gravide

For å få ned sykefraværet i de mest utsatte gruppene, hovedsaklig omsorgsyrker, gikk bydelen i 2012 i gang med prosjektet «Gravid – og – i jobb», som var rettet mot gravide i barnehagene, skriver Nettavisen.

Prosjektet ble raskt innført for alle gravide i bydelen. Det har ført til at antall dager med 100% sykefravær blant gravide omtrent har blitt halvert siden tiltaket ble satt i gang, skriver Bydel St. Hanshaugen på sin facebookside.

Tilrettelegging med arbeidsgiver

Når en ansatt i bydel St. Hanshaugen er gravid, møter hun, med sin leder, til samtale hos Mathisen. Jordmoren forteller at arbeidsgiver gjerne strekker seg litt for å tilrettelegge en best mulig løsning for den gravide. Blant annet har samtalene kommet fram til nye løsninger, som å endre arbeidsoppgaver til noe annet som lar seg gjennomføre under graviditet.

Hvis man er mye kvalm under første trimester, kan det for eksempel være vanskelig å skifte bleier i barnehagen, forklarer hun. Noen løsninger kan også fungere i begynnelsen av en graviditet, men ikke mot slutten.

– Derfor møtes vi flere ganger, for å se hvordan den gravides situasjon er, utdyper hun. 

Det er også fokus på fysiske løsninger for tilrettelegging i arbeidsmiljøet. Med hev- og senk-pult, gode stoler og fleksibel arbeidstid blir dagene enklere.

Den gravides advokat

– Jeg er på en måte den gravides advokat. Jeg er ikke bare opptatt av at bydelen skal få ned sykefraværet og få mer penger. Når den gravide har det bra i jobb, gir det stabile medarbeidere og et ønske om å komme tilbake, sier Mathisen.

 Hun mener at kollegers holdninger er viktig.

– Som kollega må man støtte den gravide. Ikke si «du burde sykemelde deg, fordi du ser så sliten ut», men heller si at det er hyggelig at hun er litt på jobb, presiserer jordmoren. 

Bonus med redusert sykefravær

Etter at bydel St. Hanshaugen startet prøveprosjektet, har flere andre bydeler fulgt samme tankegang, opplyser Mathisen. Hun mener at både seniorer og kronisk syke burde få lignende oppfølging.

At jordmorens arbeid har ført til redusert sykefravær i bydelen, ser hun på som en bonus. 

– Det er kjempeflott. Både de gravide og deres ledere er generelt fornøyde. Det at sykefraværet går såpass ned, er jo bare en kjempebonus, avslutter Solveig Mathisen. 

Emneord: 
Tags: