Lisa Nygård er overrasket og sjokkert etter dopinganklagende mot Therese Johaug. Foto: Ketil Blom

Idretthøgskole-elever i sjokk

Studentene på Norges Idrettshøyskole er sjokkerte etter dopinganklagene mot Therese Johaug. Flere er enige om at Johaug fremstår som uskyldig, men at tilliten til langrennslandslaget er svekket.
Mandag, 17 oktober, 2016 - 16:20

Hedda Friis Jørgensen og Lisa Nygård er begge første års studenter i idrettsvitenskap på Norges Idrettshøgskole. De er fremtidens idrettsledere, og lurer på hvordan det er mulig at Therese Johaug kunne teste positivt på en dopingsprøve.

Uventet og sjokkerende

- Det var veldig overraskende. Therese Johaug oppfattes som hardtarbeidende og ærlig. Jeg tenkte med en gang at hun må være uskyldig, sier Nygård.

- Norge er jo ledende som en antidopingskultur innen idrett. Vi har en positiv idrettskultur. Når man har et så stort støtteapparat rundt seg burde ikke slike ting skje. Jeg vet ikke i hvilket ledd feilen ligger, men med en så profilert utøver som Therese Johaug burde man sjekke alt, flere ganger, sier Jørgensen

Den norske idrettsmodellen er klar på at doping ikke skal forekomme. Studentene sier at de er skeptiske til saken ettersom all informasjon ikke er ute. De mener historien er tynn og at man skal være skeptiske til det som står i mediene, men de har medfølelse for Johaug.

Johaug er også ansvarlig

Skiløper Marit Bjørgen har uttalt seg om saken. Hun støtter sin lagvenninne, men lurer på om det i det hele tatt er verdt alt strevet med å være toppidrettsutøver. Jørgensen forteller om kravene til toppidrettsutøvere, og hun mener de må være der for best mulig prestasjon.

- Idrettsutøvere imponerer. De lever under et konstant press om å prestere på topp. Det blir jo hele livet. Men det er også jobben deres, og i den jobben har man et ansvar for hva du får i deg. Det er en risiko i jobben og den må man være bevisst på. Ansvaret ligger også hos Johaug i denne saken, ikke bare legen.

Tøyer grensene

Dette er den andre doping anklagen i langrennslandslaget på kort tid. Martin Jonsrud Sundby ble i sommer dømt for bruk av astmamedisin. Jørgensen mener at om man er syk så er man syk, og da burde man ikke konkurrere. Begynner man å gi astmamedisin til utøvere uten astma er man med på å tøye grensene om hva som er lovlig av medisinbruk.

Medienes rolle

Både Jørgensen og Nygård er enige om at de hadde nok reagert annerledes om det hadde vært en utenlandsk utøver som hadde blitt tatt i doping.

- Hadde det vært en russisk utøver hadde jeg nok ikke vært så overrasket. Der har det vært flere tilfeller av systematisk dopingbruk, sier Jørgensen. Media ville nok også fremstilt saken på en annen måte med utenlandske utøvere. Det ser vi jo i aviser i andre land som omtaler Johaug-saken.

Tre studenter om dopingskandalen.

Vi dro til Idrettshøgskolen og spurte studentene om deres reaksjoner på dopingsjokket.

 1. Tror du på forklaringen til Therese Johaug og skilandslaget?
 2. Tøyer langrennslandslaget grensene?
 3. Hadde du trodd på en utenlandsk utøver med samme forklaring?

 


Tobias Rysstad vil tro på Johaug. Foto: Ketil Blom

Tobias Rysstad (20) Idrett og samfunn, årsstudier.

 1. Ja, jeg tror på forklaringen. Menneskelige feil skjer, også er jo Johaug søt, så det er mulig vi er blitt litt naive.
 2. Ja, at vi for eksempel gir astmamedisin til utøvere som ikke har astma, det høres litt småshady ut. Men hvor skal man sette grensen?
 3. Nei, jeg hadde nok ikke trodd på en russer i like stor grad.


Herman Ottesen synes det henger på greip. Foto: Ketil Blom

Herman Ottesen (23), Sports management

 1. Forkaringen er plausibel med tanke på hva som er blitt lagt frem. De har blant annet kvittering som stemmer med forklaringen, og det er snakk om veldig små mengder av stoffet. Det henger på greip, selv om det er lett å tenke konspiratorisk.
 2. Jeg tror det skjer i større grad enn vi har trodd. Det de gjør er ikke greit, men heller ikke overraskende. Russerne bruker melodinon, svenskene oksygenmasker før start, og her i Norge får vi ikke bruke høydehus lengre.
 3. Ja, hvis vi hadde hatt det samme bevisgrunnlaget. I Norge fremstiller vi saken snillere enn i utlandet


Katrine Field-Hageland vet ikke hva hun skal tro. Foto: Ketil Blom

Karine Field-Hageland (23), Idrettsvitenskap bachelor, første år

 1. Hele saken er litt rar, så jeg vet ikke helt hva jeg skal mene.
 2. Jeg har ikke nok kunnskap til å avgjøre om de tøyer grensene, men bruk av astmamedisin på friske utøvere er ikke greit. Doping er doping, og det skal straffes uansett.
 3. Nei, vi vet jo at for eksempel Russland har en lang historie med doping

 

 

 

Emneord: