Foto: Jon Gurinsky / flickr Brian Anderson under Pretty Sweet premiere i 2012, da han fortsatt ikke hadde stått frem enda.

Det å komme ut av skapet må skje på en strategisk måte

Tirsdag, 1 november, 2016 - 10:27

Brian Anderson har vært profersjonell skateboarder i 18 år, og er også en av de største navnene innenfor skateboardindustrien idag. Anderson kom ut som homofil i september 2016. Han er den første profesjonelle skateboarderene til å komme ut av skapet.

Homofili kunne skade karrieren

Brian Anderson valgte selv å ikke komme ut som homofil når han var på sitt beste i sin skateboardkarieren (17år siden), fordi han mener at dette kunne skapt komplikasjoner for han, og folk ville taklet dette annerledes enn det de gjør idag. Han sier at han ser på seg selv som en skateboarder først, og så homofil. I veldig lang tid har han følt at han må skjule hvem han er for å bli akseptert av mennesker rundt seg. Brian sier til unge homofile: Det kommer til å bli bedre.

Journalen snakket med Henry Jeries Calmeyer, som er en velkjent profil i skatemiljøet i Norge.

Hva tenker du om at det finnes så få homofile i sportsverden?

- Altså, det finnes jo veldig mange homofile ute i sportsverdenen, men allikevel så er det kun et fåtall som våger å komme ut med det; på grunn av homofobi, diskriminering o.l. Min tanke om det er jo at det er veldig trist og at det ikke burde være slik. Mennesker er mennesker uansett, vi er alle ulike, og alle burde bli respektert og godtatt for hvem en er, sier Henru Calmeyer.

Tror du det å være homofil ville blitt akseptert i skatemiljøet?

-Jeg er ganske sikker på at nå som Brian Anderson åpent kom ut av skapet for hele verden inkludert skatemiljøet, så vil jeg absolutt tro at det kommer til å være veldig mye mer akseptert nå enn tidligere med tanke på hvor mye bra respons han fikk av venner lagkamerater og andre skatere. Krysser fingrene for det i alle fall, sier Henry Calmeyer.

Har det endret ditt syn på Brian Anderson, eller tror du at det har endret synet til noen skatere som så på han som et forbilde?

-Jeg har ikke endret mitt syn på BA i det hele tatt, synes det er dødsfett og bra at han endelig kan være seg selv blant alle sammen nå, og ikke bare et fåtall. Jeg tror det er flere som ser mer opp til han nå enn tidligere. Det er stort for han å være den første profesjonelleskateren som kom ut av skapet, siden det har vært veldig mye homobisk drittslenging og lignende i miljøet tidligere, sier Henry Calmeyer.

Brian Anderson har fått mye positiv tilbakemelding og støtte etter at han kom ut som homofil. Han håper på at dette skal inspirere flere til å kunne være seg selv, og at ting blir lettere når du bare er deg selv.

Mange ungdommer lever fortsatt i fykt over at de er homofile, og er redde for å komme ut av skapet. med tanke på om hva familie, venner og vanlige mennesker kommer til å syntes om dem. Det er ungdommer som ikke vet hvem de kan snakke til, eller hvordan de skal håndtere det faktumet av at de liker det samme kjønn. 

 

-Lettere hverdag etter jeg kom ut av skapet.

Journalen har også snakket med 18 år gamle lesbiske Ida Marie og en muslimsk homofil (17) som ønsket å være anonym, ettersom at han ikke har åpnet seg for familien. Hvordan de har det og om de har hatt tanker om at de ikke kommer til å bli akseptert for hvem de er.

Har du fått en lettere hverdag etter at du fant ut at du var homofil?

-Det er egentlig både og. Det viktigste er jo at jeg føler meg bedre, sier anonym muslim homofil.

-Jeg føler jeg har fått en mye lettere hverdag etter jeg kom “ut av skapet” . Det var ikke så lett når jeg visste at jeg var det, men følte jeg ikke kunne snakke med andre om det. For det var jo mye tanker i forhold til hva folk vil tenke og si. Jeg lurte også på hvordan folk ville oppføre seg etter at jeg kom ut, sier Ida Maria.

Har du følt deg mindre verdt fordi du er homofil?

-Ja, men samtidig nei. Jeg bestemmer selv hvor verdifull jeg er, og med et godt nettverk blir det lite rom for å føle meg dårlig tenker jeg da, men man har jo dårlige dager, sier anonym.

-Nei, har virkelig ikke følt meg mindre verdt etter jeg fant det ut. Har kanskje vært motsatt. Har hjulpet mange som har vært usikre og mange som stiller spørsmål og føler de setter pris på det. Og da føler jeg meg mer verdt enn det jeg gjorde før. Før jeg kom ut og kunne hjelpe andre i den situajsonen de er i som jeg da har vært i tidligere, sier Ida Marie

Har det å være muslim og homofil vært et hinder for at du ikke har kommet ut til familien din, eller har du noen gang hatt tanker om at de ikke kommer til å akseptere det?

Ja, det har det. Jeg kommer antakeligvis til å komme ut av skapet på slutten av året, hvis alt går som det skal. Familien min må jo bare akseptere det, sier anonym.

har du noen gang hatt tanker om at familie og venner ikke kommer til å akseptere det?

Ja har hatt mye tenker om det. Derfor jeg holdt det skjult en stund, men når venner aksepterte det 110% var det lettere med familien. Og jeg har en homofil onkel så var ganske lett. Det var en periode det var en tanke som var vanskelig å bære. Men lettelsen man får når alle rundt deg aksepterer det er jo fantastisk. Jeg er veldig heldig som aldri har fått noe negativt rundt det at jeg er skeiv, sier Ida Marie.