Kjemper for unisex-toaletter

Universitetet i Oslo fikk i vår sitt første kjønnsnøytrale toalett. Ask (20) ønsker at flere følger UiOs eksempel.
Fredag, 21 oktober, 2016 - 09:45

Å være transkjønnet kan by på en utfordrende hverdag. Mange kvier seg for å bruke offentlige toaletter. Derfor har Studentparlamentet kjempet for kjønnsnøytrale doer ved Universitetet i Oslo. Ledelsen ved universitetet begrunner de nye toalettene med at skolen skal oppleves som inkluderende for alle.

Støttes av Studentparlamentet

Ingvild Stensrud er likestillingsansvarlig for Studentparlamentet. Hun sier seg enig med fakultetsledelsen.

     – Vi mener det er viktig at alle føler seg velkomne på skolen, uansett hva slags kjønnsuttrykk de har. Dette er et enkelt tiltak, som løser problematikken for en liten gruppe studenter.

Stensrud understreker at alle nye universitetsbygg vil ha unisex-toaletter. De nye toalettene er skiltet med en blanding av symbolet fra herre- og dametoalettet.

Et steg i riktig retning

Ask er transmann, og jobber i Skeiv Ungdom. Han har fått oppleve toalettproblematikken på et personlig nivå.

     – Jeg tror ikke folk som følger tradisjonelle kjønnsnormer kan sette seg inn i hvordan jeg opplever et toalettbesøk på offentlig sted, sier Ask.  

Toaletter er et veldig «kjønnet» sted, og det kan oppleves som en sårbar plass for mange, fortsetter han.

Ask mener at kjønnsnøytrale toaletter er et godt tiltak. Han påpeker at det også er andre ting som ville minsket diskrimineringen av transpersoner i Norge. Blant sakene som opptar ham er et tredje juridisk kjønn, og tilgang til medisinsk behandling. 

Emneord: