Rushtrafikk: Smittefaren er stor på kollektiv trafikk, der risikogruppen kan være mer utsatt.

Så lite vet nordmenn om smittefare

Influensasesongen er kommet til Oslo, og busser og trikker er fylt med såre halser og rennende neser. Risikoen for å bli smittet på kollektiv transport er større enn du tror.
Onsdag, 19 oktober, 2016 - 18:28

Hvert år får den kollektive helsa en solid knekk, men svært få vet hvordan de blir smittet. Legekontorene merker større pågang, både av smittede og de som ønsker vaksine. Smittefaren er høy, spesielt på kollektiv transport. Men hvor stor smitterisiko tror folk det er? Reporter Kristine Brunvand har undersøkt hvor riskabelt det kan være for helsa å reise kollektivt i smittesesongen.

Legesekretær Anne Hansen Høgås ved Bolteløkka legekontor sier smittefaren er høyere enn det folk flest ser ut til å tro.

– Det er stor smittefare, det er fordi inne i en buss eller trikk som er stappfull står man for det første veldig nærme hverandre, og det spres via dråper. Man tar på ting for å holde seg fast, og der er det jo masse bakterier. Du utsetter for eksempel risikogrupper for smitte, sier Anne Hansen Høgås. 

Risikogrupper er blant annet gravide, eldre og kronisk syke. I følge Helsedirektoratet har hele 1 million av Norges befolkning økt risiko for komplikasjoner av influensa. 900 nordmenn dør årlig som følge av den tilsynelatende ufarlige sykdommen. Spesielt barn og personer med svekket immunforsvar kan være smitteførende lenger.

Barnehageassistent Marthe Enger ved Katta Barnehage på Bislett, merker at influensasesongen er i gang. De fleste barna på Katta tar kollektivtransport til barnehagen.

– Foreldrene er kanskje litt dårlig på å holde barna hjemme, da blir det en ond sirkel der både barn og voksne blir smittet, sier Marthe Enger. 

Sykepleier Betzy Rakkestad sier et forebyggende grep er å ta influensasymptomer på alvor.

– Skoler og barnehager starter opp og mange mennesker kommer sammen. Symptomene er forkjølelse, vondt i hals, verking i kropp og feber. Du kan jo bli enda dårligere og få en lungebetennelse. Hvis du blir mer dårlig enn generelle forkjølelsessymptomer med feber og verking i kroppen er det viktig å ta kontakt med lege, sier Betzy Rakkestad. 

I radioreportasjen under kan du høre Oslos kollektivbrukeres kunnskap om smittefare, og deres egne tips til hvordan du unngår influensa.