Innstilte tog gjør at NSB ikke har jobb å tilby til 60 av sine konduktører. FOTO: Anders Nybakken Kvale

Konduktører står uten jobb

NSB permitterte på mandag 60 konduktører. Oslo Distrikts Konduktørforening mener dette er et alvorlig overtramp.
Mandag, 17 oktober, 2016 - 15:47

NSB sier at det er konflikten mellom dem og Norsk Lokomotivmannsforbund som fører til permitteringene. Denne konflikten har gjort at 118 lokførere er tatt ut i en streik som har vart i over to uker. Derfor er nærmere 300 tog daglig innstilt på strekninger på Østlandet.

– Det er en naturlig konsekvens av at man ikke har jobb å tilby fordi det ikke går noen tog, sier kommunikasjonssjef Åge Christoffer Lundby i NSB persontog til NTB om permitteringen.

 Grovt overtramp

Leder i Oslo Distrikts Konduktørforening, Jacob Solgaard, reagerer på at NSB velger å starte en ny arbeidskonflikt istedenfor å løse konflikten de har med Norsk Lokomotivmannsforbund. Han ser på permitteringen av konduktørene som et grovt overtramp fra NSB sin side. Han mener de rammede konduktørene ikke bare tjenestegjør på tog som er rammet av arbeidskonflikt, men også på andre tog. Derfor er han uenig i NSB sitt argument.

– Vi kommer nå til å svare med samme mynt. Vi kommer til å politianmelde NSB på grunnlag av brudd på arbeidsforhold. Ved å permittere gir de et bilde av at konduktørene sin arbeidsplass er overflødig. Hvis vi ikke svarer på denne måten nå, ville vi sagt oss enig i dette, mener Solgaard.

 – Vi har alltid vært lojale ovenfor NSB og synes det er trist og totalt unødvendig at vi dras inn i en streik vi ikke har noe med å gjøre, forteller han videre.

Fortvilet situasjon

Oslo Distrikts Konduktørforening har 790 medlemmer og det er deres ansvar å passe på konduktørenes rettigheter. Solgaard mener NSB bryter disse og sier konduktørene nå settes i en vanskelig situasjon.

– Vi synes det er ufattelig tragisk at de permitterer istedenfor å finne alternative arbeidsoppgaver, sier han.

Han forteller videre at de permitterte konduktørene føler seg fortvilet.

– De mister lønnen fra sin arbeidsgiver. Hadde de ikke vært medlem i Norsk Jernbaneforbund hadde de ikke hatt inntekt lenger. Konduktører sitter på en unik kompentanse og vil helst jobbe som dette, sier han.