Lise Wulff er én av de fem kunstnere i Hennie Onstad sin utstilling om Bærum. FOTO: Hanne Marie Lenth Solbø

Viser fram Bærum på en annen måte

Kombinasjonen av kunst og fakta i utstillingen "Utopia Bærum" danner en fortelling som utfordrer fordommene knyttet til forstaden.
Mandag, 17 oktober, 2016 - 15:11

Søndag åpnet utstillingen “Utopia Bærum” på Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden i Bærum. Lise Wulff er én av fem kunstnere som på hver sin måte har skildret forstadens historie, mangfold og fremtid.

- Dette er et prosjekt der vi har forsket på Bærum på en annen måte, sier Lise. Vi har brukt ulike metoder og vinklinger, og viser frem spennende historier ikke alle kjenner til. Det handler om å blande kunstneriske uttrykk med harde fakta for å få fram en helhet. 

Utstillingen er i samarbeid med Institutt for landskapsplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, som har forsket på diverse data, knyttet til Bærum. Prosjektet viser fram forstaden, som et sted mellom by og land, i en tid der urbaninsering preger verden.


Lise Wulff foran den 15 meter lange veggen med bilder fra Rykkinn. FOTO: Privat

Samlet inn bilder

Henie Onstad har til sammen brukt tre år på planlegging og gjennomføring, før utstillingen åpnet på søndag. Kunstsenteret tok ikke kontakt med Wulff før for et halvt år siden, og ville ha henne med på prosjektet. Siden da har hun brukt mye tid på å dykke i arkivet og historiebøkene.

- Tidligere har jeg ikke vært spesielt interessert i Bærums historie, men interessen kommer som regel når man setter seg inn i et omfattende prosjekt som dette.


Lise Wulff har studert Bærums historie under forberedelsene til utstillingen. FOTO: Hanne Marie Lenth Solbø

Wulff har blant annet satt sammen en bildevegg fra Rykkinn i Bærum. Til dette har hun fått god hjelp fra lokalbefolkningen som har bidratt med å sende inn private bilder. Resultatet ble en 15 meter lang vegg med bilder.

Vil vise mangfoldet

En av de andre kunstnerne i utstillingen er Marte Aas. Hun forteller at hun har vært opptatt av å presentere mangfoldet, både kulturelt og geografisk. Personlig oppfatter hun ikke kommunen som så ensartet som stereotypene skal ha det til.

- Selv har jeg aldri bodd i Bærum, så jeg ønsket å lete etter karakteristikk i kommunen. Etter å ha observert litt, ønsket jeg å ta utgangspunkt i transportårene som skjærer gjennom kommunen. Etterhvert fant jeg rute 151 som går fra Grønland øst i Oslo til Rykkinn i Bærum. I tillegg følte jeg at “Fra Grønland til Makedonien” kunne bli en spennende historie.

Kunst fra utlandet

Det er ikke bare norske kunstnere som har deltatt i denne utstillingen. Amy Franceschini fra USA, Youmna Chlala fra Libanon og Apolonija Sustersic fra Slovenia, har alle vært med. Ifølge Wulff tilfører de noe nytt til utstillingen.

- De utenlandske kunstnerne har ikke det samme fordommene til Bærum som nordmenn har. Det at de ser på prosjektet og området med andre øyne, gjør at de har muligheten til å se andre ting enn de norske kunstnerne og også publikum som besøker utstillingen.

 

Emneord: