Otrivin er en av de mest brukte nesesprayene i Norge. Foto: Selma Fergus

Nesesprayen - venn eller fiende?

Høsten er høytid for forkjølelse. I snufs og snørr blir nesesprayen for mange redningen, men er nesesprayen trygg å bruke selv om den kan bli kjøpt reseptfritt?
Onsdag, 19 oktober, 2016 - 08:15

“Jeg er så dett i desen!” Mange vil kanskje kjenne seg igjen i dette. Når gradestokken faller, og ullgenserene fortsatt ligger trygt pakket bort på loftet, er det lett å bli forkjøla. Nesesprayen har fått kritikk av både mediene og brukere for å være avhengighetsskapende. Men er det farlig å bruke nesespray? 

Ifølge folkehelseinstituttet ble det i første halvdel av 2016 solgt 2,7 millioner pakker med nesespray. Salget er i økning, og mange mener nesesprayen er redningen i høstsesongen. 


Illustrasjonsfoto: Selma Fergus

Tydelig advarsel 

I pakningsvedlegget står det klart og tydelig at nesespray ikke skal brukes mer enn 10 sammenhengende dager. Grunnen til dette er at nesespray inneholder stoffet xylometazolin som får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen for å åpne opp for pusten. Dersom man bruker nesespray for lenge, vil blodårene utvide seg igjen, og nesesprayen vil kunne gi motsatt effekt. Nesen tetter seg til siden den venner seg til at nesesprayen åpner opp igjen.  

Steinar Madsen er lege og medisinsk fagdirektør i legemiddelverket. Han mener det kan være vanskelig å slutte når man først har begynt. 

- Det er ikke avhengighetsskapende å bruke nesespray, men det kan være vanskelig å slutte, sier Madsen.

Madsen legger til at man kan fort havne i en vedvarende ond sirkel dersom man fortsetter å bruke legemiddelet utover anbefalt dosering. 

- Nesespray skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 10 dager, og advarslene på det er veldig klare, forteller Madsen.

I jobben som lege har han likevel møtt på noen som har brukt for mye nesespray. Han sier at noen pasienter har kommet inn dersom de har kjent symptomer av å bruke legemiddelet. Ifølge pakningsvedlegget til Otrivin, er de vanligste bivirkningene tørrhet, svie eller ubehag i nesen, og hodepine.

Ble avhengig

Milja Lønne Mørkhagen er student og har brukt mye nesespray i sitt liv. Hun mener man kan bli avhengig av å bruke nesespray. 

- Jeg sluttet helt for seks år siden, og da brukte jeg ikke nesespray på fire år. Men så prøvde jeg det en gang etter det, og ble avhengig igjen med én gang, sier Lønne Mørkhagen.  

Lønne Mørkhagen sier hun fikk beskjed av legen sin om at anbefalt dose kunne dobles dersom hun var tett i nesen. Selv gikk hun enda litt lenger. 

- Jeg brukte nesespray en eller to ganger om dagen i ett år, forteller Lønne Mørkhagen. 


Milja Lønne Mørkhagen er til vanlig en glad student. Hun er i dag fri for nesespray. Foto: Anna Kristense Berg-Naterstad Harpviken

Hun syntes det var vanskelig å ta anbefalingene på alvor da legen sa at man kunne trosse det som sto i pakningsvedlegget. 

- Hvordan klarte du å slutte? 

- Det gikk lang tid før jeg klarte å slutte helt. Når effekten av nesesprayen gikk ut, så kjentes det ut som at noen holdt meg for nesen. Ingen luft kom inn, forklarer Lønne Mørkhagen. 

Først etter to år var Lønne Mørkhagens nese tilbake til normal. Hun unner ingen å ha det sånn som hun hadde det i avhengighetsperioden. 

- Jeg slet med å konsentrere meg på skolen og ellers i hverdagen. Jeg måtte pusse nesen hele tiden, sier hun. 

Hennes råd til andre er å tåle å ha det litt tøft i en kort periode fremfor å havne i nesesprayavhengigheten. Selv holder hun seg helt unna nesespray nå for tiden. 

Ubehagelig

Madsen sier at alle reagerer ulikt på legemidler, og at det kan være allergi eller andre medisinske tilstander som kan påvirke reaksjonen på nesespray hos den enkelte. Han anbefaler de som har tett nese over lengre tid å oppsøke lege. Han mener det ikke er farlig å bruke nesespray. 

- Det kan være ubehagelig, men det er ikke farlig, fastslår legen. 

Madsen sier han i enkelte tilfeller hadde kunnet anbefale nesespray til pasientene sine. 

- Om de har vanskeligheter for å sove, eller er veldig forkjølet, kan nesespray hjelpe, forteller Madsen videre. 

På spørsmål om legemiddelverket har vurdert å reseptbelegge nesespray, svarer han at de har vurdert, men at de ikke kommer til å gjøre dette. 

- Nesespray brukes av så mange mennesker, og det er en svært liten andel som opplever å få bivirkninger av nesespray. Det vil gjøre det mye vanskeligere å få tak på legemiddelet, også for de som trenger det, om det blir reseptbelagt, sier Madsen. 

Legen forteller at bruk av legemiddelet ikke er farlig, men Lønne Mørkhagen vil kun anbefale bruk etter pakkens henvisning. 

 

Emneord: 
Tags: