18. oktober ble Riksrevisjonens rapport behandlet i Stortinget. Riksrevisjonen påpeker flere feil med offentlig sikring. Foto: Wikimedia Commons

Offentlige anlegg sikres ikke godt nok

I revisjonsrapporten som ble lagt frem på Stortinget på tirsdag, slår Riksrevisjonen fast at flere viktige bygg og datasystemer ikke er godt nok sikret.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 15:09

- Det er risiko for at politiet og Forsvaret, sammen eller hver for seg, ikke vil være i stand til å gi viktige objekter god nok beskyttelse og sikring i en trusselsituasjon, forteller riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen har levert en separat, sikkerhetsgradert rapport til Stortinget om politiets og Forsvarets objektsikring.

Riksrevisjonen konstanterer i sin nye rapport, at sikkerhetsloven krever at Politiet og Forsvaret skal sikre sine viktige eiendommer med permanent beskyttelse, fysiske tiltak eller med sikringsstyrker når situasjonen tilsier det.

Videre skriver de at ​Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet ikke har godt nok samarbeid om beskyttelse av viktige nasjonale institusjoner med sikringsstyrker og fysiske tiltak. Problemstillingen ble også belyst i fjorårets rapport, men situasjonen har ikke forbedret seg.

Ikke god nok sikring

Foss gjør det også klart at datasystemene og informasjonsystemene i flere statlige virksomheter ikke er sikret godt nok.

- Dette gjelder flere statlige virksomheter, og situasjonen er etter vårt syn alvorlig for arbeids- og velferdsetaten og Brønnøysundregistrene, sier Foss.

- Dette gir økt risiko for at både viktig og personsensitiv informasjon kan komme på avveie, og for at viktige tjenester kan bli satt ut av funksjon.

- En del virksomheter har ikke fått på plass systemer som gir god nok kontroll og styring med sikkerheten. Det kan både være at dette ikke følges opp godt nok av ledelsen og at det ikke er god nok risikostyring, kontroll med tilgang eller med dataprogrammer og datamaskiner som benyttes, forklarer Foss.