Vincent Eugene Baugh ledet Republikanernes "Pep Rally" på Litteraturhuset. Foto: Ketil Blom

Partipolitikk trumfer Trump

Den amerikanske valgkampen er i siste innspurt, og "Republicans Abroad Norway" prøver å motivere amerikanere bosatt i Norge til å støtte opp om presidentkandidaten Donald Trump.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 14:59

– Donald Trump var ikke blant våre favoritter, men han vant likevel over 19 andre presidentkandidater, sier Vincent Eugene Baugh, PR-ansvarlig for Republicans Abroad Norway (RAN). 

Baugh er opprinnelig fra USA, og han har vært medlem av foreningen siden han flyttet til Norge for 16 år siden. De siste to årene har han i tillegg vært styremeldem, og i går organiserte han en “Pep Rally” for den republikanske presidentkandidaten Donald Trump på Litteraturhuset i Oslo. Formålet var å motivere medlemmene til å stemme i det amerikanske valget i november.  

– De republikanske velgerne må nå legge uenighetene til side og støtte opp om den republikanske kandidaten, sier Baugh.


Flere talere var tilstede for å motivere velgerne.  Foto: Ketil Blom

Republikansk ideologi går foran

– Det republikanske partiet har sviktet i sin støtte til Donald Trump, sier John Abdel Mounadi, medieansvarlig i RAN. Mounadi innrømmer at Trump er en kontroversiell kandidat og er klar over at han har stått i sentrum for flere skandaler gjennom valgkampen. 

Både Mounadi og Baugh er enige om at det nå er viktig at de republikanske velgerne støtter opp om kandidaten sin og stemmer på Trump i det kommende valget. 

– Det viktigste er at det er den republikanske ideologien som blir stemt inn i Det Hvite Hus, sier Baugh. 

Representerer republikanerne 

Ifølge Baugh er Donald Trump en verdig kandidat som står for de republikanske verdiene og ideologien. Trumps syn på innvandring, retten til å bære våpen, og et ønske om lave skatter er i tråd med den gjeldende republikanske politikken. 

– Og han er en Hillary Clinton-motstander, understreker Baugh. 

I tillegg har han en skeptisk holdning overfor myndighetene, i tråd med den republikanske tradisjonen. Det ser Mounadi som en god egenskap.

– Selv om han blir valgt, vil han ikke kunne endre det etablerte systemet. Det er for mange mektige mennesker som tar avgjørelsene vi ikke ser, men jeg tror at Trump vil utfordre den politiske institusjonen, sier Mounadi. 

Dersom Donald Trump blir president kommer han ikke til å få frie tøyler til å handle helt alene. I det politiske systemet i USA må presidenten forholde seg til både Senatet og Kongressen. 

– I tillegg finnes det en mulighet til å avsette en president, dersom borgene mener at han ikke oppfyller sin funksjon i tråd med partiets retningslinjer, sier Baugh.

Lagt amerikansk politikk bak seg 

Utfordringen med å motivere de republikanske velgene som nå er bosatte i utlandet - kalt expatriates - til å stemme fra Norge ligger først og fremst i at hjemlandet ligger langt borte.

 – De trenger ikke å være informert eller engasjert i det som skjer i Amerika når de bor her i Norge. Politikk er noe som foregår lokalt, og mange av de politiske beslutningene som tas hjemme har ingen påvirkning på oss som bor i utlandet, forklarer Baugh. 

I overkant av 20 mennesker møtte opp på arrangenentet på Litteraturhuset. Forsamlingen var dominert av Trump-tilhengere, men noen få demokrater hadde også møtt opp. Blant dem var oljeingeniør Mark J. Marley.


Publikum var engasjert. Her snakker Mark J. Marley. Foto: Ketil Blom

– Jeg syns at Trump er helt håpløs. For fire år siden var det en pep rally for begge foreningene (Democrats og Republicans Abroad journ.anm.). Da var det Mitt Romney som var presidentkandidat, og selv om jeg ikke var enig med ham, var han en “good and decent man”. Trump er noe helt annet, sier Marley. 

Baugh, som har vært politiskt aktiv i store deler av sitt liv, sier han er vant til meningsmotstandere. Han uttrykker at det er vanskelig å få frem det republikanske budskapet og var ikke overrasket over motstandernes reaksjoner. 

– Vi sier våre meninger, men de blir avfeid fordi folk av en eller annen grunn syns det er galt og upassende. Trump gir oss tilbake følelsen av hva det er å være amerikanere. Noen som er rett frem og som ikke unnskylder hvem han er, sier Baugh.

 

Fakta

  • Ifølge Federal Voting Assistance Program er 2,5 millioner amerikanske borgere med stemmerett, bosatte utenfor USA. 
  • Cirka 11 000 amerikanere er bosatt i Norge. Omtrent 1 000 av dem i Oslo. 
  • Republicans Abroad Norway er en partipolitisk organisasjon for amerikanske borgere bosatt i Norge. De har cirka 200 medlemmer.

Kilde: Republicans Abroad Norway, Federal Voting Assistance Program