Even (t.v.) og Isak (t.h.) er det nye paret som portretteres i "Skam". Skjermdump: NRK.

"Skam" tematiserer det å være annerledes

Fredag 28.oktober klokken 21:21; første homofile kyss i den populære ungdomsserien "Skam". Kan serier som "Skam" være med på å endre holdninger og aksept for å være annerledes?
Mandag, 31 oktober, 2016 - 16:40

Ungdomsserien “Skam” har tatt Norge med storm. Selv om serien i utganspunktet har ungdom som målgruppe, engasjerer den flere målgrupper. Interessen er såpass stor at det til og med er laget en egen Facebook-gruppe for tilhengere over 20 år. I sesong 3 følger vi Isak Valtersen, spilt av Tarjei Sandvik Moe, og hans ferd i å utforske og akseptere sin legning. Vi får innblikk i opplevelsen han har av å føle seg annerledes, og hvordan han prøver og feiler med å akseptere seg selv.

 

Kan skape homofile rollemodeller


Ingvild Endestad, leder i FRI, tror serien kan skape større aksept. Pressefoto

Ingvild Endestad, leder for FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier at serien kan være en åpner for at flere aksepterer den de er.

– Veldig mange som ikke er heterofile har få forbilder som man kan kjenne seg igjen i, og som kan sette ord på det man føler. Der tror jeg “Skam” kan være viktig for å skape disse rollemodellene, sier hun.

– Ikke-heterofile er, i likhet med heterofile, ulike individer. Derfor vil opplevelsene av hvor realistisk det er variere fra person til person. Det at man skiller seg ut som annerledes når det kommer til snakk om kjærlighet og forelskelse, og praten rundt jenter som Isak opplever i serien, vil nok være relevant for de fleste. Frykten for hva andre kommer til å mene om man står frem er nok også gjenkjennbar for mange, fortsetter hun.

Endestad sier også at serier som “Ut av skapet” og “Skam”, begge fra NRK, er noen av få norske serier som tematiserer det å være homofil og annerledes. Hun forteller at flere voksne har fortalt at de kjenner seg igjen i følelsene av å være annerledes, og at de skulle ønske at en slik serie fantes da de var unge.

 

Håper det vil normalisere temaet


Endre Fagervold sto frem som homofil da han var 17 år.
Foto: Petter Pettersen

Endre Fagervold (25) fra Vinstra ble åpent homofil som 17-åring. Han håper “Skam” vil normalisere temaet, og at flere vil åpne seg om sin legning.

– Det er vanseklig å si om det vil ha stor påvirkning, men jeg håper det. Uansett tror jeg det er viktig og bra at et program setter homofili på dagsorden, slik at man kan jobbe for enda større aksept og normalisering rundt temaet, sier han.

– Jeg tror mange kan oppleve og tenke på hva deres legning er. Da jeg var ung visste jeg vel innerst inne hva min legning var, men normen var at man skulle finne noen av det motsatte kjønn. Nå ser vi en serie som tør å sette spørsmålene, som helt sikkert mange andre enn meg også har vært borti, på spissen. Jeg tror dette er positivt både for folk som er i situasjonen, og at det kan skape aksept fra de som har lite kunnskap rundt temaet, forteller han.

Fagervold avslutter med at en serie som “Skam” ville betydd mye for ham, spesielt for ti år siden da han var i utforskningsfasen.

Emneord: