Trer av etter tolv år i kongens klær

Etter elleve år som musikkmajor i Hans Majestet Kongens Garde, gjør Eldar Nilsen seg klar for sitt siste år som dirigent.
Fredag, 21 oktober, 2016 - 09:32

Nilsen begynte å dirigere musikktroppen i 2005, etter å ha jobbet lenge som frilansdirigent. Nå skal han gjennomføre sitt siste år som musikkmajor, før han tar av seg uniformen for godt.

- Jeg kunne godt ha fortsatt lenger, både fysisk og mentalt, men når man jobber i forsvaret så er det en aldersgrense, og den har jeg visst om hele tiden, så den er jeg forberedt på.


Fornøyd: Major Nilsen er godt fornøyd med de nye rekruttene
Foto: Ina Pettersen Jevne

Majoren fokuserer bare på de musikalske ferdighetene blant rekruttene, og avfeier flere myter om musikktroppen.

- Det er mange fordommer rundt garden, hvor noen tror at høyden og utseendet er viktig, og at man må være arisk blond for å komme inn. Dette stemmer ikke, og det er kun kvaliteten på spillingen som avgjør, sier Nilsen om prøvespillet.

I år har det vært en større søkermasse enn tidligere, og det var omtrent 150 søkere som kjempet om 80 plasser. Han mener at høyt søkertall er bra for garden, og Nilsen er veldig fornøyd med årets prøvespilling. Han var likevel spent på å møte ungdommene under første øvelse.

- Selv om jeg er i en voksen alder, så kjenner jeg på spenningen når de kommer. Men spenningen er selvfølgelig enda større for ungdommene.


Musikkøvelse: Rekruttene er allerede godt i gang med forberedelse til årets mange oppdrag.
Foto: Martin Thorland Jutkvam

 

- Han var veldig hyggelig

To av dem som kom inn i årets musikktropp er Thomas Bergheim (19) og Marius Bernhus (18) fra Oslo. De var veldig spente på prøvespillingen, men syntes at dirigenten gjorde at det ble veldig bra.

- Det var veldig morsomt fordi han skaper en god atmosfære der inne. Det gjorde at jeg fikk et veldig godt inntrykk, sier Bernhus.

Har gitt musikken en viktigere rolle

Nilsen har jobbet for at musikken skal få mer plass i forsvaret, og har sørget for at de nå spiller flere konserter gjennom hele året. De har også fått et mer variert repertoar, og spiller flere avanserte stykker.

- Noen ganger er det ikke så lett å jobbe med musikk i forsvaret. Det er to litt motsatte ting, de myke verdiene mot de harde, sier Nilsen. Han mener likevel at han har fått flyttet noen steiner under arbeidet sitt som dirigent.


Vemodig: Stabssjersant Filberg tenker det blir vanskelig å fylle skoene til Major Nilsen
Foto: Martin Thorland Jutkvam

Stabssersjant Christian Filberg har jobbet tett med Nilsen i flere år, og synes det er rart å tenke på at han snart skal gi seg.

- Han har gjort veldig mye for gardemusikken siden han startet i 2005, så det er rart at det kommer noen andre som skal fylle de skoene, sier Filberg.

Major Nilsen avslutter med å si at de gode kollegaene, og alle de flotte ungdommene har vært det viktigste i hverdagen som dirigent.

- Øvingene i musikkrommet er det fineste. Det er det vi driver med hver dag, og det jeg kommer til å savne mest.