Hele 70 % av norske kvinner smittes av HPV-viruset i løpet av livet. Foto: Art Writ/ Flickr.com

Tilbud om HPV-vaksine

Fra og med i dag, 1. november, får kvinner født 1991 og senere mulighet til å ta gratis vaksine mot HPV-virus.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 08:25

Folkehelseinstituttet sender i disse dager ut SMS som opplyser om tilbudet. Vaksine mot HPV vil kunne redusere risikoen for å bli rammet av livmorhalskreft. Tilbudet vil gjelde for rundt 175 000 kvinner, men erfaringer fra andre land har vist at det bare er rundt halvparten som velger å ta den. 

– Vi håper at så mange unge kvinner som mulig benytter seg av muligheten til å ta HPV-vaksinen gratis, sier Britt Wolden ved Folkehelseinstituttet til Forskning.no.

Dersom man ønsker å ta den, men ikke er innenfor aldersgruppen, er prisen 3500 kroner. 

Svært utbredt

HPV smitter ved seksuell omgang og kan gi livmorhalskreft. En norsk studie viste at 45% av kvinner i 21-årsalderen var smittet med viruset. HPV-infeksjon gir ingen symptomer og vil som oftest vil det gå over av seg selv, men en langvarig infeksjon kan gi celleendringer.

Vaksinasjonen beskytter mot de to typene av HPV som er årsaken til de fleste tilfellene av livmorhalskreft. Tilbudet er gjeldene i 2 år, og er for de som ikke fikk mulighet til å ta den gjennom det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen er blitt gitt til jenter i 7. klasse siden 2009.

Gode resultater

HPV-vaksinen virker enda bedre enn forventet. Det ble den gledelige konklusjonen av en studie utført i delstaten New Mexico, USA. Der har man forsket på utviklingen siden 2007. Når antall vaksinerte øker, synker smittefaren, flokkimmunitet er en av grunnene til det gode resultatet.

Sammen med livmorhalsprogrammet, der kvinner over 25 år kan bestillie celleprøve hvert tredje år, kommer disse tiltakene til å drastisk redusere antallet som dør av livmorhalskreft i framtiden. 

Åpner for at også gutter får muligheten

I februar i år gikk Folkehelseinstituttet ut med en anbefaling om at også gutter bør vaksineres i ung alder. Anbefalingen ble gitt til Helse- og omsorgsdepartementet. Argumentene går blant annet på at HPV kan forårsake andre kreftformer som også rammer gutter. Kreft i svelg hos menn har vært sterkt økende.  FHI mener at både gutter og jenter bør få mulighet til individuell beskyttelse. Vaksinering av begge kjønn vil også ytterligere minske tilfellene av smitte.

Bergens Tidene kunne i går melde at helseminister Bent Høye nå inviterer til anbud på HPV-vaksine. Dersom prisen blir overkommelig, vil også gutter få tilgang på vaksinen.

Emneord: 
Tags: