Illustrasjons foto. Avbildet er hovedstaden i Vietnam, Hanoi. I Vietnam har flere jenter blitt dopet ned og lurt over grensen til Kina. Foto:Flickr/Jaydee!

Vietnamesiske jenter smuglet til Kina og solgt

Hundrevis av unge jenter fra Vietnam blir smuglet over grensen til Kina, og solgt som barnebruder. Noen er så unge som 13 år gamle.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 13:46

Unge jenter blir smuglet over grensen til Kina for å bli giftet bort til kinesiske menn. CNN rapporterer at jentene blir dopet, lurt og fraktet med motorsykkel, båt eller bil. Ha Thi Khanh, nasjonal prosjektkordinator for FN’s anti-menneskehandel organisasjon, forklarer at det koster mye for en kinesisk mann å gifte seg med en kinesisk kvinne.

– Tradisjonelt forventes det at kinesiske menn betaler for bryllupet, og at de har kjøpt et nytt hus de kan bo i etter bryllupet, sier Khanh til CNN.

Han foreller at dette er grunnen til at kinesiske menn prøver å smugle inn jenter fra nabolandene. Kinesiske menn betaler opp mot 3000$ for et koneemne. Flertallet av mennene er bosatt på landsbygda, og har derfor ikke råd til en kinesisk kone.

Ender opp i bordeller

Flere jenter blir tvunget inn i kinesiske bordeller for å bli sexarbeidere. China News Service melder at flere jenter blir voldtatt av menneskesmuglerne før de ankommer Kina. Videre må jentene betale med flere år i bordellet før de noen gang blir frie.

15 år og kidnappet

I Aftenpostens serie “Stuck” møter Emilie K. Beck den vietnamesiske jenta Singh som ble kidnappet. Singh var 15 år da hun og en venninne, Lia 15 år, besøkte det lokale markedet i landsbyen. Jentene ble invitert til å sitte på hjem i en bil med to mennesker. De merket tidlig at de ble kjørt i en annen retning, og jentene ble dopet ned og våknet opp i Kina. Her måtte de jobbe i måneder før de skulle bli giftet bort til kinesiske menn. De ble slått og truet på livet.

Etter 8 måneder klarte Singh å rømme til nærmeste politistasjon. Hennes venn Lia klarte ikke å rømme. I dag bor Singh hjemme, men tør ikke gå på skolen i frykt for at noe lignende skal skje igjen.

Flyktningleir for kvinner som har rømt

The Pacific Links Foundation som er en frivilling-basert organiasjon, driver en leir for jenter som er blitt smuglet inn i Kina. Leiren befinner den i byen Lao, Cai i nord Vietnam. Kvinnene kan gå på skole, få terapi, lære å lage mat, sy eller f.eks. hagestell. Her blir kvinnene i gjennomsnittet to til tre år. Omringet av kvinner med like opplevelser hjelper flyktningsleiren kvinnene å få dem på beina, og til å finne en jobb. En gang i måneden reiser kvinnene til et lokalt marked i Bac-Ha, for å fortelle og dele opplevelser med menneskene rundt.

Reddet ved grensen

Det vietnamiske politiet klarer noen ganger å redde kvinner til og med etter de har krysset krensen til Kina, ved hjelp av myndighetene. På grunn av samarbeidet mellom politi og de kinesiske myndigheter har flere menneskehandelnettverk blitt stoppet. Jenter som ikke blir reddet må finne en egen vei å komme seg ut på. Noen av jentene forteller at de har kontaktet deres familier i Kina, men ikke har fått hjelp av polititet fordi de ikke vet deres nøyaktige posisjon.