Klar for stormende butikker og nettbutikker under Black Friday. Foto: Flickr/The Searcher

Slår rekorder med Black Friday

Salgstall fra i fjor skaper store forventninger til Norges største handledag.
Mandag, 21 november, 2016 - 16:02

Nordmenn slåss om rabatter og salgsvarer under Black Friday. Vi handler for store summer både på nett og i butikker i løpet av denne dagen. Norwegian Outlet i Vestby forventer mellom 30 og 40 tusen besøkende denne dagen.

Daglig leder Einar Sørland håper butikkene vil omsette for omtrent én million kroner hver. Norwegian Outlet var først ute med å arrangere Black Friday i 2010. Siden den tid har de økt omsetninger med 30 prosent fra år til år.

Svære salgskøer

Nå arrangerer de Black Friday for sjette gang og håper på gjentakende suksess fra i fjor. I følge Sørland gikk handlingen rolig for seg i 2015, selv om de hadde lange køer inn fra E6 allerede kl 06.00 om morgenen. Handleglade nordmenn bidro til å sette nye rekorder på Norwegian Outlet denne dagen.

- Vi kan nok kalle det for ekstremsport, sier Sørland.

Bemerkelsesverdige tall

Statistikk fra betalingsleverandrøen Klarna, som er spesialist på betaling over internett, viser at netthandelen i Norge økte betraktelig i perioden under fjorårets Black Friday. Nordmenn er ivrige handlere både på nett og i butikk.

Ifølge Bjørn Richardsen, Partner Manager i Klarna, var antallet kjøp over nett gjennomført ved Black Friday fem ganger så høyt som gjennomsnittsdagene i perioden 1. november til 20. november i fjor.


Salget på nett økte fem ganger så mye under Black Friday i fjor. Foto: Klarna

Betalingsleverandrøen Klarna registrerte også forskjeller blant kvinner og menn som handler på nett under fjorårets mest omtalte handledag.

- Jeg kan også si at 69 prosent av kjøpene på Black Friday ble gjennomført av kvinner, skriver Richardsen over e-post.


Klarna registrerte i fjor at kvinner handlet mer enn menn på nett under Black Friday. Foto: Klarna

Kommet for å bli

Fredagen etter at amerikanerne feirer Thanksgiving, har butikkene i USA enorme salg. Dagen kalles Black Friday og faller som regel på den siste fredagen i november.

Den har i mange år vært kjent som den travleste og mest hektiske handledagen i USA. Nå har den for alvor kommet til Norge. På fredag åpner Norwegian Outlet dørene allerede kl 04.30 om morgenen, da er det duket for kalkunservering i amerkansk stil før salgsjaget starter.