Det å være bakfull er ikke en behagelig opplevelse. Heldigvis kan det hele snart ta slutt. Foto: Seth Sawyers

Dagen derpå uten tømmermenn?

Bakrus har i tusenvis av år vært alkoholens faste følge. Dette vil forskere verden over gjøre noe med.
Torsdag, 3 november, 2016 - 12:41

Alle kjenner igjen følelsen av å våkne opp etter en lang kveld med høyt alkoholinntak. Hjernen pulserer i marstakt inne i hodet, munnen føles som Sahara og en kvalme brer om seg i kroppen. Dagen derpå er aldri en hyggelig opplevelse, men om ikke så alt for lenge vil vi kanskje være kvitt det for godt.

En rekke såkalte biohackere, folk som spesialiserer seg på å overskride menneskets begrensninger, jobber for tiden med å utvikle metoder som lar deg drikke like mye alkohol, men med færre negative ettervirkninger. Disse metodene innebærer i stor grad å svelge en rekke piller, inkludert vitamin c og kulltabletter. Det de i all hovedsak fokuserer på er å rydde opp i kroppen, altså fjerne avfallstoffer som kommer når kroppen bryter ned alkoholen. I dag er effekten av denne metoden omstridt, og er ingen garanti for en energisk søndag, likevel kan man trygt si at det er bedre enn alternativet.

Kritikerne det er uansvarlig å fjerne bakrusen som følger alkoholinntaket. Dersom man unngår de dårlige sidene er det en risiko for at man drikker mer. Dette kan føre til langvarige skader på kroppen og høyere grad av samfunnsforstyrrelser og alkoholrelaterte skader. Alkoholen slutter ikke å være farlig selv om man kvitter seg med tømmermenn.


David Nutt er professor i nevrofarmapsykologi ved London Imperial College, og mener han har funnet opp alkoholens bane. Foto: London Imperial College

Den britiske forskeren David Nutt nøyer seg ikke med å få bukt med bakrusen. Han sikter høyere og har satt seg som mål å gjøre samfunnet fritt for alkohol, og er i gang med å utvikle en rekke stoffer som skal fungere som alternativer til alkoholen. Stoffene, som går under navnet alcosynth, skal etterligne den positive alkoholrusen, men uten de ubehagelige ettervirkningene. Nutt håper alcosynth skal erstatte konvensjonell alkohol i løpet av 2050. Stoffet er ennå i testfasen og er ikke å fa tak i kommersielt, men er i den avsluttende testfasen.

 

Emneord: 
Tags: