Nina Gaarden spiller Paul Simons "Diamonds on the soles of her shoes" på sin veranda i sjette etasje på Ekeberg. Foto: Helmine Syvertsen

—Det å spille er en egen portal

Til neste år fyller Lillebjørn Nilsens Gitarbok 30 år. Nina Gaarden (26) synes gitarbøker har noe ikke nettet kan gi oss.
Fredag, 25 november, 2016 - 13:02

—Den er jo alltid der, gitarboka. Om man skal på hytta så trenger man ikke være på nettet eller bruke noen teknologi, det er det som er så fint, sier hun.

Nina Gaarden sitter ute på sin veranda i sjette etasje i gamlebyen. Nylonstrengsgitaren hun begynte å spille med på ungdomsskolen reflekterer i morgenlyset. Krydderplantene litt foran der igjen.

—Jeg begynte å spille på nettopp nylonstrenger fordi den har en sånn varm lyd. Også har jeg en ganske enkel spillestil. Jeg bruker tommelen, og spiller akkordbasert. Også er jo gitar perfekt til sang og tekst, fortsetter Gaarden. 

Skifter til en C.

—Sangen blir på en måte en egen melodi, og da trenger man ikke alltid disse fancy soloene, sier hun. 

Nina Gaarden er musiker og låtskriver. Hun er født i Narvik og ble omtalt av Nordnorsk Viseforum som “en ny og original nordnorsk stemme”. I fjor sommer spilte hun på klubbdagen på Øya-festivalen.

Unik måte å være tilstede på

—Å skrive låter gir meg en frihetsfølelse. På den måten at jeg sier akkurat det jeg vil si, eller kanskje ikke tør å si, uten at det blir for privat. Jeg elsker metaforer og det mellom linjene, sier hun. 

Krysser høyre fot.

—Å skrive dikt ble spesielt viktig for meg da jeg flyttet til Oslo i 2010. Jeg krøp kanskje litt inn i mitt eget skall. For en nordlening var det veldig uvant å komme til storbyen. Jeg gikk på NISS og brukte litt tid på å finne min plass.

—Muligheten til å balansere eget følelsesliv er også en del av det. Gitaren musikken er en unik måte å være tilstede på. Det å virkelig lytte og være tilstede er veldig viktig, avslutter Gaarden. 

Hun skifter til en C igjen.

—Ikke minst det å kommunisere med andre i disse tider, og for meg er det blant annet gjennom musikk, avslutter Nina.

 

 

Emneord: