BOGSTADVEIEN: Lysekronene er tre meter høye og 12 meter brede. Foto: Hanna Kristin Hjardar

Julebelysning til fire millioner

Julebelysningen i Oslos største handlegater har de siste årene blitt fornyet. Dette er det oppgraderingen har kostet.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 14:08

Fra 2012 til 2015 ble det gjennomført en omfattende fornyelse av julebelysningen i Bogstadveien.

Prisen endte på ca. fire millioner kroner.

Totalt ble det kjøpt inn 46 lysekroner som skulle prege den halvannen kilometer lange gaten. 30 av disse henger oppe i desember i år.

Andreas Melander (59), leder for Majorstuen og Bogstadveien Næringsforening, var en av de som stod i spissen av oppgraderingen.

- Belysningen må henge minst to meter over trikkeanlegget, noe som også krever at det er god størrelse på pynten for at den skal være synlig. Vi visste lenge at det ville bli dyrt, sier Melander.

Foreningen hadde selv spart i mange år, og satt på en kapital på ca. 700 000kr. I tillegg til dette ble det arrangert et spleiselag fra gårdeiere i handlegaten, og de fikk samlet inn totalt 1,2 millioner.

En nødvendig oppgradering

I tillegg til innkjøp av selve pynten, måtte det elektriske anlegget og infrastrukturen oppgraderes, fordi det var utdatert. Prislappen på dette var omtrent to millioner kroner, og foreningen fikk støtte fra Bymiljøetaten.

- Jeg visste at selv med støtten fra gårdeierne og foreningens sparepenger, ville vi ikke ha nok. Bymiljøetaten bidro derfor med to millioner kroner, til nettopp å oppgradere det infrastrukturelle, forteller Melander.

Han legger også til at oppgraderingen var helt nødvendig, fordi den gamle julepynten var plassert på fortauet, og blokkerte veien for blant annet blinde.

Melander forteller også at det er viktig for foreningen å prøve å spare inn så mye som mulig på kostnadene nå i etterkant.

- Opp- og nedrigging, lagring, strøm og annet er det som koster mest penger. Vi bruker derfor LED-pærer, som bruker like mye strøm per lysekrone som to vaffeljern. Vi brukte litt over 1,2 millioner kroner i fjor, og ønsker å redusere dette til tilsvarende 700 000kr.

Spikersuppa og Karl Johans gate

I fjor høst ble det kjøpt inn til ny julebelysning i området rundt Spikersuppa og Karl Johans gate. Leder for Strøksforeningen Studenterlunden Øystein Aurlien (51) er en av de mange som var med i gjennomføringen av oppgraderingen.

Blant aktørene som bidro var Strøksforeningen Studenterlunden, kjøpesentrene og handlestedene i Oslo sentrum (organisert gjennom Oslo Handelsstands Forening), samt et stort bidrag fra Oslo kommune.

- Totalen var på rundt to millioner kroner, og Strøksforeningen Studenterlunden bidro med ca. 250 000kr av disse, forteller Aurlien.

Han forklarer at beløpet de gav ble finansiert gjennom medlemskontigent fra gårdseiere, butikker, restauranter og andre bedrifter som hører til i det aktuelle området.

- Julebelysning er viktig, og vi ønsker derfor mer av dette, men i og med at satsingen i fjor var så stor, må vi spare til neste år, legger han til.