Arrangør, veganer og matblogger Thomas H. Olsen. Foto: Orhan Kuresevic

Håper flere vil prøve kjøttfri julemat

Til helgen er det duket for vegansk julefestival på Chateau Neuf.
Mandag, 21 november, 2016 - 15:48

– I fjor var responsen overraskende stor. Vi måtte til slutt kutte køen. Derfor har vi i år leid Cheateau Neuf, som har mye større areal og plass til enda flere mennesker, sier arrangør Thomas H. Olsen.

Olsen sier at man som veganer kan ha lett for å kjenne seg alene om sine holdninger til dyrekost. Derfor mener han det er viktig med arrangementer der man kan møte andre med like tanker som en selv. Like viktig mener han det er at ikke-veganere tar turen for å oppdage hvor godt veganmat kan være.


Håper helgens julefestival står til forventningene. Foto: Orhan Kuresevic

– Jeg har flere ganger tenkt på å invitere bondelag, jaktfolk, pelsbrukere og andre som ofte kommer med nedlatende kommentarer, slik at de kan innse at maten vi spiser faktisk er ganske god. Jo mer skeptisk, jo bedre, sier han.

Skaper et felleskap

Rebecca Andersson (19) mener at festivalen bidrar til at man får følelsen av å være en del av et felleskap. Hun håper slike arrangementer kan bidra til å skape aksept og forståelse i samfunnet.

– Jeg synes absolutt at ikke-veganere bør delta, slik at de får et større innblikk i den veganske livsstilen. Jeg håper folk kan forstå at veganisme åpner dører, fremfor å lukke dem. Jeg kan faktisk spise mer enn bare salat, sier hun.

Andersson er enig med Olsen og sier at hun tror mange vegetarianere og veganere kan føle seg alene om holdningene sine.

– Jeg tror at for mange veganere er julaften den vanskeligste høytiden å forholde seg til. Det flyter av kjøtt- og meieriprodukter. Og det er jo ikke akkurat rundt julemiddagen at debatten burde finne sted, sier hun. 

Alternative juleretter

For mange betyr julen ribbe og pinnekjøtt, men Thomas H. Olsen mener man får like god julemiddag av å erstatte kjøttet med vegankost.

– Selv spiser jeg nøttestek på julaften. Det passer veldig godt sammen med tradisjonell julemat fordi poteter, tyttebærsyltetøy og surkål passer utmerket til. Men man kan også lage retter som soyaribbe eller vegisterkaker, sier han. 

Olsen sier at han på ingen måte ønsker å ta fra noen ribba på julaften, men han håper at Vegansk julefestival kan bidra til å vise at det også finnes kjøttfrie alternativer som smaker godt. 

– Jeg tror mange tror det er mer komplisert å spise vegansk enn det faktisk er. Maten er god, og det er godt for deg.