Klare for festivalsommeren i Lillerstrøm. Foto: Carol C/Flickr

Fra trubadur til festivalsjef

Det hele startet med en vag ide, nå er Fredrik Østby skaperen av Nebbenfestivalen.
Tirsdag, 22 november, 2016 - 16:02

Drømmen til Fredrik Østbye (35) har resultert i en splitter ny festival, Nebbenfestivalen. Festivalen holdes på Nebbursvollen friluftsbad i Lillestrøm fra 3 til 5 august 2017. Den nystartede festivalen kan skilte med artister som Ravi, Freddy Kalas og diLillos.

 – Uansett hvilken musikksmak du har, så finner du ett eller annet hos oss, sier bookingansvarlig Ronny Bergersen (30).

Ideen som forandret alt


– Det er virkelig en skrekkblandet fryd, sier festivalsjef Fredrik Østbye Foto: Per Heimly

Det hele startet da Fredrik Østbye tok seg en løpetur på Nebbursvollen friluftsbad utenfor Lillestrøm. På turen fikk han plutselig en ide. Dette området skrek etter etter noe større.

 – Jeg hadde flere venner som hadde sine egne festivaler, blant annet min kompis Ronny Bergersen som drev Kraftfestivalen i Askim. Jeg kunne jo ikke være noe dårligere, sier den nybakte festivalsjefen.

Selv om han tente på ideen, var det noe som talte i mot.

– Umiddelbart så tenkte jeg at dette kom til å bli gøy, men så kom de voksen-tankene. Dette klarer du ikke, det kommer ikke til å gå. Til slutt bestemte jeg meg bare for å prøve, det var den eneste måten å bli kvitt tankene, sier Østbye.

Samle gjengen

 – Jeg skjønte med en gang at dette var noe jeg ikke kom til å klare alene. Jeg måtte få med meg noen, og da var det ikke vanskelig å velge, sier festivalsjefen.

Østbye tok med seg en gammel traver fra Lillestrøm, Jan Martinsen. Han driver utestedet “Martins” i Lillestrøm og har god kjennskap til det å være arrangør. I tillegg til Martinsen fikk også Østbye med seg bookingansvarlig Ronny Bergersen (30). Bergseren har tidligere vært bookingansvarlig for Kraftfestivalen i Askim, og hadde gode kontakter derfra.

 – Jeg husker første gang Østbye fortalte meg om ideen. Vi satt på en bar seint på kvelden. Ideen han da presenterte var rett og slett blodfattig, han ville starte rolig og bygge oss opp. Som jeg sa da, skal vi gjøre dette så starter vi med et smell, sier Ronny Bergersen.

Gutta startet et AS, begynte å booke artister og plutselig var drømmen en realitet.

Et tydelig konsept

At konseptet skal være tydelig er noe alle tre og særlig bookingansvarlig er opptatte av.


Bookingansvarlig Ronny Bergersen er storfornøyd med årets artister. Foto: Markus Vangen

 – Tanken er at det skal være så helhetlig som mulig, det gjelder alle dagene.

På torsdag arrangerer gutta noe de kaller for “Rødvinsdagen”. Her får man et sett med voksne musikkprofiler som artisten Åge Aleksandersen og bandet deLillos. Dagen etter spilles det for et yngre klientell, da får man sett hip hop gruppa Klovner i kamp og Freddy Kalas. Festivalen avsluttes på lørdag.

 – På lørdagen avslutter vi festivalen med det jeg vil kalle en god blanding av “Allsang på grensen” og en norsk sommerfest, sier festivalsjefen.

Får støtte

Det er imildertid ikke bare gutta selv som tror på festivalen. Trine Kjus, kultursjef i Romerikets Blad, er spent på hva gutta kan få til.

– Dette er nok en festival som er postitivt for kulturlivet i Lillestrøm. Det er jo allerede et rikt kulturliv her, men jeg tror denne festivalen og de andre tilbudene vil utfylle hverandre. Av det jeg har sett så har de mange store artister, så musikkelskere vil nok kjenne sin besøkelsestid.

Emneord: